fbpx

У Вовчинці після палких обговорень перенесли голосування за створення ОТГ

Суспільство 13:27, 20.01, 2019

Сьогодні у селі Вовчинець Івано-Франківської міської ради відбулося громадське обговорення щодо можливого об’єднання в ОТГ сіл Вовчинець, Колодіївка, Узин, Добровляни. Збори тривали близько 3,5 годин.

На зборах у будинку культури зареєструвалися 250 учасників.

Також прийшли міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, представники сіл Узин і Добровляни.

Перед початком зборів місцевий священик закликав всіх присутніх до розважливості та мудрості.

"Хоч де б ми були, хоч що б вирішували, найперше треба залишатися людьми. В усіх питаннях, які ми вирішуємо, маємо покладатися на мудрість і спокій. Крик – це брак мудрості, розважливості",  сказав священик.

Сільський голова Вовчинця Михайло Назар розповів, що село планувало створення ОТГ ще у 2015 – 2017 роках. Але тоді не вдалося отримати погодження на рівні області.

"На той час від міста не було ніяких кроків, ні заперечень про формування Вовчинецької ОТГ", – сказав Михайло Назар.

Війт додав, що у 2020 році реформа децентралізації закінчується. І всіх, хто не встигне визначитися, з ким об’єднатися, об'єднають примусово.

"Зрозумівши, що ми можемо втратити і що здобути, ми вирішили знову поновити процес створення Вовчинецької ОТГ", – сказав Михайло Назар.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що місто співпрацюватиме із селом незалежно від того, яке рішення прийме громада.

"Я сьогодні приїхав, бо ви за мене голосували, і я мушу сказати свою позицію. Місто Франківськ ніколи не декларувало приєднання приміських сіл до міста як мікрорайонів. Я вам обіцяв і дотримуюся того, що у селі має бути голова, депутати, виконавчий комітет. Моя позиція зберегти село як сільраду у складі Івано-Франківської міської ради. Незалежно, яке рішення ви приймете, ми будемо співпрацювати. Сьогодні немає жодної загрози, що хтось може насильно приєднати село до міста. Для цього треба змінити закон і Конституцію",  сказав Марцінків.

Думки учасників зборів розділилися. Сільський голова Михайло Назар із корінними мешканцями села виступали за створення Вовчинецької ОТГ і збереження села. Проти були мешаканці багатоповерхівок у мікрорайоні "Каскад", які відносяться до села Вовчинець.

Вони схвильовані питаннями, чи зможуть після створення Вовчинецької ОТГ їхні діти ходити у міські школи, садки. 

Мешканка вулиці Вовчинецька Тетяна Устинська поцікавилася у сільського голови Назара, чи зможе Вовчинецька школа умістити всіх дітей, які зараз ходять у франківські школи.

Війт відповів, що у 90-х роках у школі навчалися більш як 300 дітей. Зараз планується будівництво нової школи та садка.

Громадські слухання проходили під крики та обопільні звинувачення прихильників та противників об'єднання.  

Перед голосуванням сільський голова Вовчинця Михайло Назар закликав учасників слухань подумати про майбутнє дітей і підтримати створення Вовчинецької ОТГ.

"Думайте добре. Не продавайтеся сьогодні за картку франківця",  сказав Назар.

Мер Івано-Франківська закликав людей не гарячкувати та прийняте виважене рішення. 

"Я сам із села, мої батьки із села. Я завжди добре ставлюся до села. Хочу закликати вас до мудрості сьогодні. Краще ми ще десять раз зберемося обговоримо, ніж будемо приймати гарячі рішення. Тарілку легко розбити, а склеїти її дуже важко",  сказав міський голова Івано-Франківська. 

Антон Довгий, член виконавчого комітетету Вовчинецької сільради, запропонував, щоб сьогодні питання про створення Вовчинецької ОТГ не голосувати. Він запропонував у майбутньому зібрати більше мешканців села, провести реєстрацію за паспортами і тоді проголосувати.
"Я бачу, що люди уже розходяться і голосування проводити сьогодні не варто", сказав Михайло Назар.
Руслан Марцінків підтримав пропозицію не проводити сьогодні голосування.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: