fbpx

Воздвиження Хреста Господнього: що потрібно зробити цього дня

Суспільство 09:42, 27.09, 2017

27 вересня православні християни відзначають свято, яке є одним з найбільш значних і шанованих у церковному календарі. Воно входить в число 12 головних свят року. Повна назва цього свята – Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Віруючі люди вважають, що в день Хрестовоздвиження йде боротьба добра зі злом. Ця боротьба відбувається в кожному з нас. А яка сторона здобуде перемогу, залежить від конкретної людини, від її думок і діянь.

Головна традиція у день Воздвиження Хреста Господнього – це похід в храм, прослуховування літургій і молитви. У багатьох храмах проходить хресний похід.

Згідно з народними повір'ями в цей день заборонялося ходити в ліс. У народі кажуть: Лісовик обходить свої володіння і перераховує всіх тварин; якщо людина попадеться йому на очі, то з лісу вона уже не повернеться. Вважається, що в свято 27 вересня ведмеді залягають у зимову сплячку, змії ховаються в нори до самої весни і відлітають останні перелітні птахи.

На Воздвиження треба дотримуватися посту: не можна їсти ні м'ясні, ні молочні продукти. Існувало навіть прислів'я "Хто на Воздвиження постить – тому сім гріхів проститься".

З Воздвиження починали рубати капусту. Влаштовували капустяні вечори, або капусники.

Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов'язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.

Побачивши птахів, що відлітають на південь, можна загадати найзаповітніше бажання. Вважається, що воно неодмінно здійсниться.

Також існує повір'я: не розпочинай ніякої важливої справи на Воздвиження Хреста, бо все розпочате піде прахом. Так що краще залиште всі важливі справи на завтра.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: