fbpx

ВР ухвалила закон про трансплантацію органів, за який боролися прикарпатські облдепутати

Здоров'я 12:09, 18.05, 2018

Народні депутати України таки прийняли закон про трансплантацію органів.

Ще 27 жовтня за ініціативи депутатів від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Івано-Франківська облрада прийняли звернення щодо необхідності невідкладного законодавчого врегулювання питання трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині, де висловила позицію обласної ради щодо невідкладного прийняття цього законопроекту, який дозволяє трансплантацію органів після смерті донора, якщо людина заздалегідь надала письмову згоду на це.

Депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Олег Атаманюк неодноразово наголошував і на сесійних засіданнях, і на комісії охорони здоров’я про необхідність прийняття такого закону. Адже, каже, запит на трансплантологічні операції в Україні наразі величезний. Однак роблять їх дуже мало, натомість здебільшого люди виїжджали на лікування за кордон. Причина такої ситуації, каже Атаманюк, в тому числі і вкрай незадовільна законодавча база, яка є застарілою і не відповідає сучасним вимогам. 

"Наше законодавство суворо обмежувало перелік тих людей, які можуть надати свої тканини чи органи для пересадки. Закон унеможливлював трансплантацію органів від далеких родичів, а також від неродинного донора, який просто виявив своє бажання допомогти. Часто якраз це і змушувало українських пацієнтів їхати на лікування за кордон, де закон дозволяє трансплантацію від людини, що не є найближчою ріднею", – говорить депутат.

Посприяв прийняттю закону про трансплантацію і народний депутат України, один із лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев’янко.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: