fbpx

Всесвітньо відомий економіст з Франківська побачив 7 основних викликів для економіки людства

Економіка 10:20, 28.09, 2018

Відомий український економіст, професор Роман Шеремета сформулював головні, на його думку, виклики для світової економіки XXI століття.

Про 7 основних викликів для світової економіки XXI століття Роман Шеремета написав на своїй сторінці у Фейсбук. На його думку, світ уже стикнувся і надалі стикатиметься з такими проблемами економічного характеру:

1. Економічна нерівність – розрив між багатими та бідними поглиблюється. Тільки один факт: 7 найбагатших людей світу має стільки ж, як половина усіх мешканців Землі (а це майже 4 мільярди). Простих рішень немає. Можна ввести високий диференційний податок на "багатих". Але це може привести до виведення капіталу та еміграції підприємств з однієї країни в іншу.

2. Старіння населення – частка літніх людей постійно зростає. Це призводить до дефіциту державного пенсійного фонду та збільшення навантаження для людей робочого віку. Тут підхід повинен бути поступовим і систематичним: поступове підвищення пенсійного віку, стимулювання особистих заощаджень і т. п.

3. Вичерпання природних ресурсів – ресурси є обмежені. Нафтові та газові ресурси постійно зменшуються без оновлення. Вирішення цієї проблеми м поступовий перехід (який уже відбувається) на відновлювані енергоресурси.

4. Глобальне потепління – середня температура планети постійно зростає з часів промислової революції. Це призводить до глобальних катаклізмів, підняття рівня води і т. п., що, в свою чергу, веде до колосальних економічних витрат на подолання цих проблем. Вирішити цю проблему буде непросто: розвинуті країни намагаються зменшити шкідливі викиди в атмосферу і перейти на енергоощадне виробництво, в той час як країни, що розвиваються, збільшують викиди парникових газів.

5. Роботизація – роботи будуть надалі замінювати людей у виробництві та сфері послуг. Роботизація може ще більше підвищити рівень безробіття та посилити нерівність. Поки що хороших ідей рішення цієї проблеми я не чув. Є декілька "соціалістичних" ідей, такі як державна власність роботів, але вони з економічної точки зору утопічні.

6. Міграція – українці, як ніхто, добре розуміють цю проблему. Економічна нерівність країн, глобальні конфлікти та війни, а тепер ще додайте глобальне потепління, – і маєте глобальну світову міграцію. Економічні наслідки міграції дуже складні, адже, окрім того, що кардинально змінюється демографічний склад населення, виникають питання щодо пенсій, зайнятості, соціальних виплат і т. п.

7. Соціальні мережі та пропаганда – більше половини людей використовують соціальні мережі для новин. Кількість фейкових новин та пропаганди постійно зростає. Знову ж таки, українці добре розуміють силу російської пропаганди. А тепер додайте ще нові технології, які досить легко можуть створювати фейкові відео. 

Нагадаємо, професор Роман Шеремета – випускник ПНУ. У 2015 році Роман Шеремета очолив рейтинг найкращих економістів Forbes. 

КУРС писав, що цього року Шеремета нагороджений премією імені нобелівського лауреата Вернона Сміта.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: