fbpx

Встановлені міськрадою обмеження на алкоголь у Франківську тепер мають силу закону

Суспільство 20:07, 23.03, 2018

Верховна Рада надала органам місцевого самоврядування спеціальні повноваження встановлювати обмеження або заборону на продаж суб'єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин в певний час доби.

За прийняття в цілому законопроекту №3149 проголосувало 230 депутатів, інформує "Інтерфакс-Україна".

Такі заборони повинні вводитися тільки рішеннями, прийнятими на пленарних засіданнях відповідної сільської, селищної або міської ради.

Крім цього, закон встановлює адміністративну відповідальність за торгівлю алкоголем у заборонений рішенням органу місцевої влади час доби у вигляді штрафу від 510 до 1,7 тис. грн (30-100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян).

Законопроект зареєстровано ще у вересні 2015 року 4 депутатами від фракції "Народний фронт" Ігорем Васюником, Оленою Ледовських, Оленою Бойко і Віталієм Корчиком.

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, заборону на продаж алкоголю в нічний час введено рішеннями органів місцевого самоврядування у Львові, Івано-Франківську, Черкасах, Ужгороді, Луцьку та інших населених пунктах.

Така заборона не стосуватиметься кафе і ресторанів.

У головному науково-експертному управлінні позитивно висловилися стосовно цього законопроекту з огляду на посилення децентралізації. Однак висловили кілька технічних зауважень.

Зауважимо, що такі заборони неодноразово вимагав скасувати Антимонопольний комітет, посилаючись на те, що вони не передбачені законом.

Нагадаємо, раніше міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків пропонував повністю заборонити продаж алкоголю в обласному центрі після 22 години.

Наразі в Івано-Франківську діє рішення міської ради від 05.10.2010 р. "Про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торговельній мережі міста", однак його виконують далеко не всі. Алкоголь після 22 години не можна придбати лише у великих супермаркетах.

Як писав КУРС, адміністративна колегія Івано-Франківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України зобов'язала Болехівську та Косівську міські ради скасувати заборону на продаж алкоголю вночі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: