fbpx

Всупереч домовленостям: у Тисменичанах знову масово вирубують ліс. ВІДЕО

Політика 16:35, 20.03, 2019

Їм обіцяли жодної вирубки без погодження громади. Однак сьогодні мешканці села Тисменичани, що у Надвірнянському районі, знову чатують біля свіжозрубаних дубів та берез.

"Минулого року вивозили лише вночі. Ми боролися – припинили вирубку. Цьогоріч відбувається те ж саме і без відома громадян. Дають нам документи одні – вирубка санітарна",  говорить мешканець с. Тисменичани Петро Сікач.

Найбільше болить старожилам села. Пригадують, люди берегли цей ліс роками. Натомість зараз його просто знищують.

"Ліс був гарний, чистий, а такого засміченого, як тепер, ніколи не було. Це якась нелюдяність. Невже не можна подумати, шо ми лишимо дітям, внукам?! Сьогодні заробимо, вкрали ліс, продали, а потім шо?!"  говорить мешканка с. Тименичани Марта.

Після кількарічного знущання над рідним лісом місцеві створили у Тисменичанах спеціальну екодружину.  Виявивши факти рубки з боку Надвірнянського лісгоспу, одразу ж викликали правоохоронців та фахівців з обллісу. На місце приїхав й директор Надвірнянського лісгоспу Іван Бурій. Усій поважній комісії поясює, що свіжозрубані дуби та берези – планова санітарна рубка. Після такої відповіді голова села Сергій Баланюк не стримує емоцій:   

"Громада села до мене звернулась. Я прийшов у ліс. Тут усі сухі, зламані дерева просто висять. І люди мене запитують, чому здорові дерева вирізають. Що за санітарна рубка?! В чому санітарія?!"

Не розуміє сільський голова й недотримання чітких домовленостей з боку керівництва Надвірнянського лісгоспу. Адже після неодноразових фактів рубки лісу, розповідає Сергій Баланюк, на рівні Надвірнянської райради дійшли згоди, що усі вирубки відбуватимуться з погодженням громади.

Тим часом фахівці "Івано-Франківськоблагролісу" підходять до свіжозрубаного дуба й пояснюють громаді чому довелось його забрати. В документах чітко вказано, що воно йде як ділове дерево.

Декілька років поспіль проти незаконних рубок на території Надвірнянського лісгоспу борються й активісти партії "ВОЛЯ". Тож громада села вкотре звернулась за допомогою до депутата Надвірнянської райради Тетяни Пришляк.  

"Згідно з домовленостями, усі рубки мають проводяться з погодженням громади. І конфлікт виник через те, що люди були не попереджені. Ми побачили тут купи цінної деревини, яка зрубана. Ліс захаращений, вітроломи, сухостій, неділова деревина в безладі, а дуби зрубані і підлягають санітарній рубці",  говорить Тетяна Пришляк.

Тож більше у слова тисменичани не вірять. Й вимагають від правоохоронних органів чесного розслідування. Тим часом депутати Надвірнянської райради від "ВОЛІ" вже готують відповідне звернення до керівництва району та області з вимогою провести негайну перевірку діяльності Надвірнянського лісгоспу на території села Тисменичани.

На правах реклами

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: