fbpx

Вибори у ОТГ: на Прикарпатті жінка намагалася проголосувати за п’ятьох осіб. ВІДЕО

Політика 20:58, 29.10, 2017

На виборчій дільниці у смт. Ланчин Надвірнянського району, яке є центром об'єднаної територіальної громади, виборець отримала бюлетень, пред'явивши ксерокопію паспорта. Цей факт спостерігачем зафіксований на відео.

Голова ДВК №260491 пояснила, що виборець поміняла прізвище і ксерокопію паспорта отримала у паспортному столі.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що на цій же дільниці інша виборець прийшла із 5 запрошеннями і намагалась на їх підставі отримати виборчі бюлетені за інших осіб, проте члени ДВК відмовились реалізовувати незаконні вимоги виборця. Також спостерігачі стали свідком, як дочка хотіла отримати бюлетень за паспортом мами, але і у цьому випадку члени комісії відмовили у видачі бюлетеня.

Відповідно до частини 7 статті 77 ЗУ "Про місцеві вибори" підставою для видачі бюлетеня є наявність виборця у списку виборців та пред’явлення документів, передбачених частиною 2 статті 3 цього Закону, а саме паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

"Видача бюлетеня без пред’явлення виборцем паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, якою передбачене покарання у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо це порушення вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, то покарання передбачено у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років", – зауважує Остап Матківський, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

1А на виборчій дільниці №260641, що у с. Креховичі Рожнятівського району (Брошнів-Осадська селищна громада), дочка намагалася проголосувати за матір на підставі нотаріально завіреного доручення від останньої.

У дорученні було зазначено, що дочка має право представляти інтереси матері у всіх державних установах. Через нерозуміння членами ДВК принципу прямого виборчого права виборець бюлетені отримала. Проте після зауважень спостерігачів ОПОРИ повернула їх невикористаними. За словами голови ДВК, ці бюлетені будуть погашені.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що принцип прямого виборчого права передбачає, що голосування виборцем здійснюється особисто, тобто делегування власного права голосу іншим особам неможливе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: