fbpx

Виплати родинам зниклих безвісти та допомога на житло: зміни в обласній Програмі допомоги учасникам АТО

Суспільство 08:10, 21.04, 2016

Центр допомоги учасникам АТО спільно з Департаментом соцполітики та Держслужбою у справах ветеранів повідомили на спільному брифінгу, на які пільги та виплати мають право учасники АТО та їхні рідні.

"Демобілізація починає рахуватись з того моменту, коли боєць, повернувшись додому, відмітиться у військкоматі та зареєструється в управлінні соцзахисту за місцем проживання. Власне, це дає змогу отримувати пільги, передбачені для учасників АТО та УБД, – державного та місцевого рівня",  зазначив начальник Департаменту соцполітики Івано-Франківської ОДА Віталій Яворський.

За його словами, зважаючи на обсяги і напрями державої підтримки, в обласну Програму підтримки учасників АТО та їх родин внесли зміни – щоби доповнити держпрограми та "закрити" ті напрями, які в них передбачені не повністю. 

Так, вперше на рівні області передбачили виплати для родин зниклих безвісти. Департамент соцполітики виділяє для них по 15 тис. гривень.

Змінили також суми виплат для покращення житлових умов. Максимальна сума таких виплат з обласного бюджету  25 тис. гривень, рішення про виплату виноситься колегіально. Загалом у бюджеті обласної Програми заклали 2 млн гривень на 2016 рік.

Кому надаватимуть кошти на покращення житлових умов, вирішуватимуть у районах та спільно зі Спілками учасників АТО, щоби гроші пішли тим, хто дійсно потребує, повідомила керівник Центру допомоги учасникам АТО Наталія Сербин.

"Коли людина приходить до Івано-Франківська, ми не можемо зрозуміти, чи вона справді потребує такої допомоги  на покращення житлових умов. Планується надавати її у координації з районами, які також додаватимуть свою частку. На програму в обласному бюджеті заклали 2 мільйони, але насправді ці 25 тисяч на одну сім'ю  це дуже мало, якщо потрібно провести масштабні роботи. Але якщо разом  то може вистачити відремонтувати хату",  пояснила Сербин.

Виплати за Програмою підтримки учасників АТО:

  • одноразова виплата для членів сім'ї загиблого (рівними частками)  50 000 грн
  • одноразова виплата для поранених (за рішенням комісії) від 2000 до 5000 грн.
  • одноразова виплата на покращення житлових умов (рішення комісії)  до 25 000 грн.
  • одноразова виплата до роковин загибелі членам сім'ї (рівними частками)  30 000 грн.
  • одноразова виплата родині зниклого безвісти військовослужбовця  15 000 грн.

 

1Для отримання допомоги за обласною програмою до установ соцзахисту необхідно подати такі документи:

  • копія посвідчення учасника бойових дій або довідки про участь в АТО;
  • копія паспорта (1, 2 сторінка та прописка);
  • реквізити карткового рахунку для отримання допомоги;
  • акт обстеження матеріально-побутових умов.

Також у межах програми передбачили відпочинок для родин учасників АТО з дітьми. Сімейний відпочинок за державний кошт забезпечує відпочинковий комплекс "Синьогора". За кошти з обласної Програми родини автовців відпочивають у Карпатах  в місцевих садибах та комплексах. Для отримання такої можливості військовикам слід звернутися або в Центр допомоги учасникам АТО, або в Асоціацію чи спілку атовців.

Читатйте також: Президентська резиденція Синьогора прийняла бійців АТО. ФОТО

Окрім того, Програма передбачає путівки на санаторно-курортне лікування. Цього року пріоритетом такого буде оздоровлення і реабілітація в місцевих закладах, повідомив Яворський. Тендер на закупівлю путівок Департамент ще не провів. Очікують, що цю процедуру завершать у червні. 

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: