fbpx

Випускникам нема чого боятися, тестування пройде на рівні 2007-2008 років, – Богдан Томенчук про ЗНО-2016

Суспільство 19:45, 20.11, 2015

Директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук уважає, що скандал з втручанням в систему ЗНО, обшуки і вилучення серверів зламали системі хребет. Організацію ЗНО тепер потрібно починати з нуля.

"Можливості системи паралізовані. Багато можливостей втрачено. Ми фактично опинилися на рівні 2007-2008 років", – вважає Богдан Томенчук. 

Розвиток системи ЗНО зумовлював розвиток системи он-лайн освіти. Івано-франківський та донецький центри розробили систему он-лайн тестування. За умови координації з Франківська, це дало змогу протесувати 50 тисяч дітей з усієї України з чотирьох предметів, причому 20 тисяч з них тестувалися одночасно, пише газета "Галичина". 

"А чого варті лише наші он-лайн турніри юних інтерелктуалів? Більше того, ми вже готові були проводити хоч щодня в онлайн контрольні, діагностичні, зрізи-моніторинги навіть з кожного предмету для всієї України. Тому що при всіх плюсах нинішнього ЗНО по суті це "розтин трупа", як казав мій знайомий хірург. "У червні я дізнаюся, що знання мого чада не такі, як я сподівався і за які платив репетиторам, а до вступу в липні вже поправити щось нереально". Тут тільки он-лайн моніторинги можуть допомогти. І ми були до них готові",  розповідає директор Івано-Франківського ЦОЯО.

Зробити крок вперед порівняно з 2015 роком не вдасться, пояснює Богдан Томенчук, бо система була вже розвинута до такого рівня, що ми були готові до аналізу на рівні конкретного вчителя й учня. Щоби відновити всі ці унікальні напрацювання (програмне забезпечення), потрібні унікальні зусилля і час. 

"На рівні 2007-2008 років ми тестування проведемо, механізми відточені, система відпрацьована. Проблема наразі лише в програмно-апаратному забезпеченні цих процесів. Цьогорічним випускникам немає чого боятися  це буде простеньке ЗНО, без дворівневих тестів. Але це не означає, що не треба готуватися. Ми якими були жорсткими, такими й залишимося, бо розуміємо, що всі  рівні, рівніших немає і не повинно бути. Це наш принцип",  підкреслює Томенчук. 

До розряду загальнообов'язкових тестів внесена ДПА (державна підсумкова атестація) з історії України, математики, української мови та літератури.

Англійська мова є нібито загальнообов'язковою ДПА, але її проводитимуть у школі. Той, хто хоче вступати на спеціальності, пов'язані з англійською мовою, мусить скласти ЗНО у звичайному форматі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: