fbpx

Виставку самобутньої гуцульської фотохудожниці відкриють в Одесі

Суспільство 12:48, 04.04, 2018

Виставка Параски Плитки-Горицвіт "Сонце гір" експонуватиметься в рамках фестивалю Odesa Photo Days 2018.

"Два роки тому була знайдена коробка з фотонегативами Параски Плитки-Горицвіт. Після реставрації і оцифрування матеріалів вдалося відтворити цілий пласт історії гуцульського села Криворівня, що на Верховинщині, детально зафіксований на фотокамеру. Аматорські фотографії Параски випромінюють добро та світло, незважаючи на тяжке буденне життя карпатських сіл", – представляє добірку гуцульської фотохудожниці кураторка виставки Катерина Радченко.

На виставці "Сонце гір" представлена лише мала частка фотографій з архіву. До експозиції були відібрані найбільш колоритні роботи. 

Параска Плитка-Горицвіт (1927–1998) – гуцульська художниця, письменниця, народна філософиня, етнографка, фотографиня. Типова представниця народного наївного мистецтва.

Народилася в сім’ї коваля Штефана та вишивальниці Анни Плитки. Параска закінчила лише чотири класи школи, але завдяки батькові знала іноземні мови. У 1945 році долучилася до національно-визвольного руху, стала зв’язковою УПА. У 18 років Параску заарештували. Після арешту 10 років провела в таборах.

Після амністії оселилася у батьківській кузні в Криворівні. Параска була неофіційним сільським фотографом майже 30 років. Самостійно освоїла весь фотопроцес і ретельно фіксувала довколишню реальність: карпатські краєвиди, гуцульський побут, церковні та народні ритуали, портретувала місцевих мешканців та гостей села Криворівня.

Зараз триває робота над проектом зі збереження, дослідження та каталогізації фотоархіву Параски Плитки-Горицвіт. 

Виставка Параски Плитки-Горицвіт "Сонце гір" відкриється в Одесі 26 квітня о 17.00 в галереї Invogue Art. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: