fbpx

"Я не вважаю ці справи суперактульними", - голова апеляційного суду про скасування постанов на п’яних водіїв

Суспільство 12:25, 25.08, 2017

У програмі "По суті" у ефірі ТРК "Карпати" голова апеляційного суду Івано-Франківської області Богдан Гриновецький пояснив, чому судді виправдовують п’яних водіїв.

У ефірі голова ГО "Центр політичних студій" Віталій Світлик звернув увагу на те, що апеляційний суд скасовує більшість постанов місцевих  судів про притягнення осіб до відповідальності за порушення,  передбачене ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Як приклад толерантного ставлення апеляційного суду до водіїв-порушників, Світлик згадав резонансну ДТП у Крихівцях, коли водійка за кермом позашляховика BMW X5 на великій швидкості перетнула подвійну лінію, виїхала на зустрічну смугу, збила трьох людей, серед яких патрульний поліцейський, і втекла з місця аварії.

За кермом автомобіля була 33-річна франківчанка, підприємець Тетяна Михайлова. Коли її затримали патрульні, жінка поводилась агресивно та лаялась. Згодом її освідчили на вміст алкоголю в крові. Тест виявився позитивним – 1,85 проміле.

Івано-Франківський міський суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави 1 336 000 грн. Однак апеляційний суд зменшив розмір застави до 256 тис. грн.

"Я вважаю, що ці справи не  суперактуальні, щоби тратити на це ефірний час. Апеляційний суд поступив відповідно до вимог і рішень Європейського суду. Європейський суд каже: коли ви обираєте заставу, вона має бути співрозмірна до матеріального становища щодо тої особи, до якої ви це вирішуєте", – прокоментував звинувачення Богдан Гриновецький.

"Що значить неактуально?  Це п’яні водії, які кожен день збивають людей на дорогах. Що значить Європейський суд і неспіврозмірна застава? Вартість цієї машини – це уже є вартість застави. Ви цікавилися скільки коштує той BMW X5? А те, що там постраждало троє людей, яким треба оплатити лікування, нікого не цікавить?", – обурився відповіддю судді Віталій Світлик.

Гриновецький зазначив, що категорично не погоджується з тим, що апеляційний суд безпідставно скасовує постанови місцевих судів. Мовляв, основою причиною того, що водії-порушники уникають відповідальної, є те, що поліція неправильно оформляє на них протоколи.

Тоді Світлик навів ще один приклад. Суддя апеляційного суду Володимир Повзло  розглянув  скаргу старшого дільничного інспектора Івано-Франківського відділу поліції, якого патрульні затримали п’яним за кермом на вулиці Бельедерській, 32, тобто біля міського відділу поліції. Верховинський районний суд  визнав його винним за ч. 1 ст. 130 КУпАП та зобов’язав поліцейського сплатити  10 200 штрафу.

Втім, апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції та прийняв нову, якою знову ж таки визнав його винним. Втім, це дало підстави закрити провадження у справі про притягнення порушника до адмінвідповідальності у зв'язку із закінченням строків розгляду справи.

"Суддя скасував постанову для того, щоб порушник уникнув відповідальності", – пояснив Віталій Світлик.

На що Богдан Гриновецький відповів, що судді мають право таке робити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: