fbpx

Як обраховується рентна плата за видобуток газу

Економіка 16:42, 06.02, 2019

Минулого року 5% від ренти, яку сплачують підприємства за користування надрами, добуваючи природний газ, нафту та газовий конденсат, почали надходити в місцеві бюджети. Розмір рентної плати за користування надрами залежить від обсягів видобутих вуглеводнів, їх виду та вартості, а також інших показників. Як розраховується рента для підприємств, які займаються видобутком природного газу, КУРСу розповіли фахівці.

Хто платить ренту?

"Підстави для нарахування рентної плати виникають із того моменту, коли свердловина дала перші кубометри газу", – розповідає начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів, екологічного податку та рентної плати Управління податків і зборів із юридичних осіб ДФС в Івано-Франківській області Валентина Мельник.

Платниками рентної плати можуть бути суб’єкти господарювання, які отримали спеціальні дозволи на користування надрами. Також видобувати газ можна за договором про спільну діяльність, коли сторони зобов’язуються спільно діяти без створення юридичної особи за умови, що одна зі сторін має спецдозвіл на користування надрами. Тоді платником рентної плати за користування надрами буде уповноважена особа – один з учасників цього договору. Такий учасник додатково береться на облік як платник рентної плати за користування надрами.

До прикладу, на Прикарпатті уповноважена особа є платником рентної плати за користування надрами на Дебеславецькому родовищі, що розташоване на території Коломийського та Снятинського районів.

 

Як обчислюється рента?

Рентна плата за користування надрами для природного газу обчислюється для кожної ділянки надр за формулою:

Пзн = Vф х Вкк х Свнз х Кпп, де:

 обсяг видобутого природного газу в товарному вигляді;

Вкк  вартість одиниці природного газу в товарному вигляді (тобто очищений і готовий до реалізації)

Свнз  величина ставки рентної плати за користування надрами;

Кпп  коригуючий коефіцієнт.

Ставки рентної плати та коригуючий коефіцієнт визначені в Податковому Кодексі. Щороку ці показники змінюються.

"По природному газу ставки у нашій області диференціюються залежно від того, куди цей видобутий газ далі йде, на які цілі. Наприклад, для Укргазвидобування ця ставка встановлена в розмірі 29% від вартості товарної продукції, оскільки весь видобутий газ (окрім газу для забезпечення виробничих процесів) йде на потреби населення, для інших газовидобувних компаній – 70 %, – пояснює Валентина Мельник. – Ще є такий нюанс: з 1 січня 2018 року були встановлені преференції для видобутку природного газу з нових свердловин для того, щоби стимулювати видобуток природного газу, щоби заходили інвестиції".

Стосовно видобутку нафти з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 м, з 2019 року підвищили ставку ренти з 29% до 31%, а щодо покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 м, – з 14% до 16%.

Вартість природного газу, яка вказана у формулі, розраховує Міністерство економічного розвитку й торгівлі України щомісяця до 10 числа.

 

Розподіл у бюджети

До 2018 року вся рентна плата надходила до державного бюджету. Минулого року набули чинності зміни до Бюджетного кодексу, відповідно до яких 5% ренти від видобутку нафти й газу почали отримувати місцеві бюджети різного рівня. З них 2% – до обласних бюджетів, 2% – до районних та 1% до сільських рад за місцезнаходженням ділянок, де ведеться видобуток. Законом також встановлюється, що по 3% рентної плати зараховується до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів.

За 2018 рік платники Прикарпаття сплатили до бюджетів понад 2,5 млрд грн рентних платежів за користування надрами. З них рентна плата за видобування природного газу становить 938,4 млн грн, з яких місцеві бюджети отримали 46,92 млн грн.

 

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: