fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Як підвищити довіру до НАБУ: Дерев’янко пропонує, щоб одного з аудиторів призначала Європейська комісія. ВІДЕО

Як підвищити довіру до НАБУ: Дерев’янко пропонує, щоб одного з аудиторів призначала Європейська комісія. ВІДЕО

Політика 12:22, 17.01, 2019

Одного з аудиторів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) має призначати Європейська комісія.

Відповідні зміни пропонує запровадити один з лідерів партії "ВОЛЯ", народний депутат, кандидат в Президенти Юрій Дерев’янко.

Під час засідання комітету з питань запобігання і протидії корупції в середу Дерев’янко представив свій законопроект № 829, який передбачає внесення змін до ст. 26 закону "Про Національне антикорупційне бюро" щодо удосконалення механізму визначення членів комісії зовнішнього контролю НАБУ.

Дерев’янко нагадав, що сьогодні відповідно до чинного закону передбачено три аудитори НАБУ, один з яких призначається президентом, другий – урядом і третій Верховною Радою.

"Моя пропозиція полягає в тому, щоб ми мали одного з трьох аудиторів, якого буде визначати Європейська комісія. Я пропоную замінити кандидатуру, яку призначає Верховна Рада, на кандидатуру, яку буде визначати ЄК", – запропонував Дерев’янко.

Він обґрунтовує свою позицію тим, що більшість в парламенті формує уряд, а це означає, що фактично уряд і парламент пов’язані між собою.

Запропоновані зміни, на переконання нардепа, дозволять підвищити рівень довіри як до аудиторів, так і до самого НАБУ.

"Це незалежна точка зору, яка дозволить підвищити довіру як до кандидатів в аудитори, так і до самого НАБУ як інституційного органу", – переконаний Дерев’янко.

Він зауважив, що це не ставить під сумнів кандидатуру жодного аудитора з тих, які вже призначені.

Дерев’янко також підтримав ініціативу народного депутата Ігоря Луценка запросити аудиторів НАБУ в комітет і заслухати, що вже зроблено за період часу, коли вони отримали повноваження та які складнощі в роботі є.

В результаті обговорення члени антикорупційного комітету вирішили направити законопроект Дерев’янка на доопрацювання.

Нагадаємо, на посаду аудитора НАБУ указом президента Петра Порошенка 19 червня 2018 року був призначений Павло Жебрівський.

19 грудня стало відомо, що Жебрівський подав у відставку зі своєї посади. 

Аудитором НАБУ від Кабінету міністрів 26 травня 2017 був обраний Михайло Буроменський – український юрист і громадський діяч, професор, доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної Академії правових наук України. 

Від Верховної Ради аудитором НАБУ був обраний 81-річний правозахисник Володимир Василенко.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: