fbpx

Як провести різдвяний вікенд у Франківську

Стиль життя 08:00, 05.01, 2019

В очікуванні різдвяного дива та не сумуючи – КУРС підготував кілька порад, як провести ці дні у Франківську. Поки у неділю всі будуть заклопотані підготовкою до Святої вечері та готуватимуться до зустрічі у родинному колі, у суботу можна ще дати собі трохи волі та побігати, подегустувати торт чи піти на виставу. Будуть чудові нагоди провести час з дітьми.

Santa run 2019

Сьогодні стартує дивовижний щорічний runday забіг санта клаусів. Зранку у міському парку пробіжать десятки санта клаусів. Розминка, різдвяна музика та веселощі починаються о 09:30, а сам забіг починається через півгодини. Як завжди, участь 100% безкоштовна і відкрита для всіх – молодих, малих або старих. Потрібно зареєструватися на сайті www.runday.org, роздрукувати і взяти з собою на забіг особистий QR-код.

1

Коли: 5 січня, 9:30.

Де: міський парк ім. Шевченка.

Ціна: безкоштовно.

 

З дітьми

Чимало заходів на цей вікенд зацікавлять дітей. Ніколи не пожалкуєте про час, приємно проведений з малечою.

Так, у Франківському драмтеатрі покажуть музичну казку "Як слон Хортон висиджував яйце" за мотивами однойменного твору відомого дитячого письменника Доктора Сьюза. 

За сюжетом, історія відбувається у джунглях, коли закінчується сезон дощів і починається велике свято літа. Та сумує в цей чудовий час тільки пташка на ім’я Мейзі. Вона не може відвідати святкування, бо їй потрібно гріти у гнізді своє майбутнє пташеня. Тому просить слона Хортона посидіти на яйці. Чим закінчиться ця історія та чи таки відправиться Мейзі на святкування? Відповідь дізнаєтесь вже зовсім скоро.

2

Коли: 5 січня, 13:00.

Де: Франківський драмтеатр, вул. Незалежності, 42.

Ціна: 50 грн.

 

Напередодні Різдва пізнавальною буде і вистава "Дорога до Вифлеєму".

Казка-притча повідує про нелегкий шлях маленького Віслючка до Вифлеєму. І саме він допомагає Діві Марії та Святому Немовляткові, на якого чекав увесь світ. Інтерпретація біблійної притчі має глибокий замисел: вчить дітей визначали для себе життєві пріоритети, а дорослих замислитися над сенсом життя і прагненнями впевнено йти до своєї мрії.

Вистава для сімейного перегляду.

3

Де: Театр ляльок ім. Марійки Підгірянки, вул. Незалежності, 10а.

Коли: 5, 6 січня, 12:00.

Ціна: 60 грн.

 

Дегустувати Франківський торт

В одній з кав’ярень міста віднедавна можна скуштувати Франківський торт, який претендує стати візитівкою міста – в ньому осучаснили традиції різдвяної галицької випічки.

З горіхами, маком, сухофруктами та заварним кремом – такі пляцки традиційно готують на галицьких весіллях і випікають на вихідних бабусі. Цей смак знайомий франківцям з дитинства і юності. А відтепер його дарує ще й "Франківський торт". 

Ідея створити особливий міський торт об’єднала двох жінок із Луганщини, які через війну перебралися до Франківська. На втілення ідеї у "Делікації" витратили близько 9 місяців. 

Шматочками "Франківський торт" не продають, проте передбачили дегустації.

4

Коли: 5, 6 січня, 16:00.

Де: Delikacia, вул. Незалежності, 42.

Ціна: коштує торт 290 гривень.

 

Театр

Якщо вирішили провести сьогодні куультурний вечір у театрі, готуйтеся посміятися. Актори Франківського драмтеатру готуються показати "Любов до гробу" Ореста Пастуха за п'єсою Альдо Ніколаї "Це була не п'ята, а дев'ята (Любов до гробу)". 

У гостросюжетній чорній комедії є все, що потрібно глядачу. За сюжетом один чоловік на ім'я Бруно знайомиться із жінкою Євою, після цього в його житті стається низка неприємностей, але все ж він закохується в Єву, а вона в нього. При цьому у Єви є чоловік, якого вона хоче вбити.

Крім головних героїв, на сцені є додаткові персонажі – чоловіче та жіноче начало. Вони всіляко намагаються допомогти головним героям.

5

Коли: 5 січня, 18:00.

Де: Франківський драмтеатр, вул. Незалежності, 42.

Ціна: 30-100 грн.

 

Родинний Святвечір

У неділю відкладіть усі справи та готуйтеся до вечері у родинному колі. Чи не єдиний день у році, коли за одним столом збираються найрідніші, вечеряють разом та співають колядки.

У Різдвяний святвечір до "вечірньої зорі" нічого не їдять і не сідають за стіл. Перша зірка є символом, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя.

Коли на небі з'являється перша зірка, багато сімей збираються за святковим столом, на якому за традицією стоять 12 пісних страв.

6

У цей вечір за традицією за столом збираються всі члени родини. У цей день дуже строгий пост, віруючі не їдять, поки на небі не з'явиться перша зірка.

Цього дня у храмах Івано-Франківська будуть проводити ряд різдвяних літургій.

КУРС бажає гарних вихідних!

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: