fbpx

Як прикарпатські нардепи голосували за прозорість у видобувних галузях

Політика 18:27, 20.09, 2018

Верховна Рада України у вівторок підтримала проект закону №6229 "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях". За нього віддали голоси 244 народних депутатів.

Закон "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" дасть можливість відкрити дані про видобувну діяльність в Україні та зробити їх суспільно доступними. Мова йде про такі дані: платежі компаній до державного та місцевих бюджетів, обсяги видобутку корисних копалин, перелік видобувних проектів та інше, повідомляє сайт проекту "Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні".

У законі визначені суб’єкти, способи, строки та порядок розкриття цієї інформації. Окремо передбачена відповідальність за порушення законодавства про розкриття інформації, зокрема за неподання або подання неправдивих даних.

Думки прикарпатських нардепів у голосуванні за законопроект "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" розділилися. Подаємо поіменне голосування депутатів з Івано-Франківщини:

Юрій Дерев'янко – за

Юрій Соловей – за

Михайло Довбенко – за

Юрій Тимошенко – за

Андрій Іванчук – за

Юрій Бабій – не голосував

Анатолій Дирів – не голосував

Володимир Шкварилюк – не голосував

Олександр Шевченко – не голосував

Віктор Шевченко – не голосував

Що дає новий закон?

Новий закон дасть можливість експертному середовищу та громадськості оцінювати політику держави у сфері надрокористування. Він дозволить виявити ліцензійні ділянки, які не використовуються за призначенням, а також забезпечить прозорий розподіл платежів, отриманих від видобувних компаній, на місцях.

Також ця законодавча ініціатива відкриє місцевим громадам дані про соціальні, екологічні та інші зобов’язання компаній, які підписують угоди на видобуток природних ресурсів.

Голова Національного Секретаріату ІПВГ в Україні Діна Нарежнева підкреслила, що закон "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" невигідний тільки тим, хто хоче нечесно працювати у видобувному секторі:

"Видобувні компанії, які розуміють важливість цивілізованого та відповідального ведення бізнесу, підтримують його прийняття. Виграють від його впровадження також ті, хто зацікавлений в отриманні інформації про ключові показники діяльності видобувних компаній, в першу чергу це місцеві громади, які починаючи з цього року почали отримувати додаткові надходження від рентної плати, сплаченої нафтогазовими компаніями".

Вона також підкреслила, що місцеві громади отримають більше даних про сплачені податки для планування бюджетів, більше інформації про соціальні зобов’язання компаній для побудови подальшого діалогу з ними та органами місцевого самоврядування. За словами Діни Нарежневої, головною перешкодою на шляху прийняття законопроекту була неготовність певних народних депутатів віддати свій голос за нього.

"Але тепер ми очікуємо на підпис Президента. Сам закон набере чинності вже цього року", – додала Нарежнева.

Закон "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" дасть можливість кожному українцю контролювати місцеву владу на предмет відповідності місцевих бюджетів отриманим коштам від видобувних компаній, а також участі цих компаній в інфраструктурних та соціальних проектах. Владі, суспільству та потенційним інвесторам він дасть чітко розуміти ситуацію у видобувному секторі країни.

Крім того, прийнятий закон пришвидшить створення електронного порталу, де у форматі відкритих даних буде фіксуватись інформація про діяльність видобувних компаній, і створить гарантії прозорих "правил гри" у галузі, що забезпечить додаткову інвестиційну привабливість для країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: