fbpx

Як реагувати на рак та онкохворих: у Франківську презентували соціальний арт-проект "Parasol"

Здоров'я 17:50, 29.05, 2017

В бібліотеці Івано-Франківського національного медичного університету відбулася презентація проекту "Parasol" на табуйовану тему – про смерть та останній період життя невиліковно хворих.

Керівник соціального арт-проекту "Parasol" Анастасія Євдокімова розповіла, що проект реалізується в семи регіонах України, у кожному з яких проводяться презентації. На її думку, соціальне мистецтво не може вирішити проблему, але може розповісти про неї.

"Ми говоримо про цю проблему, ми випустили книжку – збірку оповідань та есеїв "Parasol". 14 письменників, журналістів блогерів, а також є художники, які долучилися до того, щоб розповісти, що таке паліативна допомога, що таке боротьба за життя, боротьба зі смертю. Насправді книжка не стільки про смерть, як про життя. Це історія про покращення життя людини на цьому останньому етапі і як його полегшити",  пояснила Анастасія Євдокімова.

1

Кожен з творців книжки стикався з проблемою онкозахворювань у різних площинах. Письменниця Галина Крук переосмислила проблему раку, коли кілька років тому протягом кількох тижнів очікувала результат аналізу пухлини. Результат виявився для неї втішним, однак цього часу вистачило, щоб зрозуміти, що людина з таким діагнозом почувається по-іншому, треба змиритися з тим, що жити залишається небагато, і тоді відкриваються інші перспективи на життя. До збірки "Parasol" увійшло її оповідання "Табула раса".

"Я довго вагалася, чи долучатися до проекту. Переживши таку проблему, її хочеться пошвидше викинути і позбутися. Але насправді митець не має такої "лафи", як всі інші, він мусить все переосмислювати і якимось чином давати можливість іншим людям щось зрозуміти",  поділилася письменниця.

Жінка каже, що люди не знають, як реагувати не лише у разі страшного діагнозу для себе, а й для близьких.

"Дуже важливо виробити в собі якийсь механізм реакції. Багато матеріалів у цій антологій не про смерть, а про те, що робити з тими людьми, які ще живі, але мають цілком реальну загрозу смерті,  додає Галина Крук. – Важливо розуміти, як залишатися людиною, як розуміти те, що людина переживає на даний момент. Насправді, всі ми намагаємося втекти від цього. Ми не любимо важкого досвіду. Ми не любимо того, що нас болить".

2Івано-Франківська область – серед лідерів в Україні з надання паліативної допомоги. Головний лікар обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірина Слугоцька каже, що зараз на Прикарпатті намагаються створити певну систему надання паліативної допомоги. Вже є хоспіс, де стаціонарно надається допомога, а також вже рік діє виїзна консультативна бригада з надання паліативної допомоги невиліковно хворим дітям.

За словами медика, в області смертність від онкозахворювань складає близько 16 тисяч осіб на рік. Потреба в паліативній допомозі є близько у 12 тисяч пацієнтів, однак її можуть отримати лише 2 тисячі хворих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: