fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Як українці святкуватимуть Новий рік: застілля, благодійність, більше подарунків, але менше витрат на розваги

Як українці святкуватимуть Новий рік: застілля, благодійність, більше подарунків, але менше витрат на розваги

Економіка 21:07, 15.12, 2014

Цього року українські домогосподарства будуть урізати свої новорічні бюджети на 5% – такі дані показало щорічне дослідження аудиторсько-консалтингової компанії “Deloitte”. Українці в першу чергу будуть економити на новорічних розвагах, але не відмовлятимуться від святкового застілля та подарунків.

Із загального святкового бюджету, який становитиме в середньому 2817 грн, 43% підуть на подарунки, ще 44% – на застілля, розповіла старший менеджер компанії “Deloitte” Ольга Шамрицька.

“При цьому на подарунки цього року споживачі планують витратити на 5% більше, ніж минулого року. Але на святкові розваги цього року заплановано потратити на 26% менше, ніж торік”, – розповіла вона. Тому готуватись до зниження потоку відвідувачів треба ресторанам, кінотеатрам тощо, пише finance.ua.

Однак заощаджувати на розвагах будуть не лише українці – за даними дослідження, європейці також планують скорочувати цю статтю витрат, щоправда, менше – на 13%.

Несподіваний результат – у порівнянні з минулим роком в Україні зафіксований найбільший рівень зростання витрат на благодійність серед усіх 17 країн, що брали участь у дослідженні – майже на 46%. Середній показник по Європі від’ємний і складає -15%. Так, в середньому 3% від суми, виділеної на новорічні подарунки, українці планують направити на благочинність.

1

Найбажанішим новорічним подарунком для українців традиційно залишаються гроші. На другому місці люди хочуть отримати подорожі, а на третьому – смартфони. Якщо дивитись у розрізі за статтю, то чоловіки бажають отримати в якості подарунка на Новий рік готівку (55% респондентів), смартфони (42%) та лептопи (38%). Найбажанішими подарунками для жінок цього року стали готівка (55%), подорожі (51%), косметика та парфуми (43%).

Водночас більшість респондентів збираються дарувати на Новий рік солодощі (38%), косметику та парфуми (37%) та готівку (24%). Середня вартість подарунка, згідно із дослідженням, складе близько 140 гривень.

2

Продавці побутової техніки та електроніки очікують приріст продажів у грудні майже у два рази. Щоправда, і середній чек покупки скоротиться теж майже удвічі.

“Ринок побутової техніки та електроніки в цьому році в гривнях буде приблизно рівний минулому року, але зрозуміло, що в одиницях він буде відсотків на 20% менше, ніж в минулому році. Така ж ситуація буде зберігатися в грудні. 0,95% місяць до місяця в гривнях будуть продажі в грудні, і в одиницях це буде на близько 25% менше, ніж в грудні минулого року”, – прогнозує Наталія Кошова, маркетинг-директор “Комфі”.

“Грудень зазвичай дає в 1,5-1,6 рази більше продажів, ніж звичайний місяць. В нашій компанії зазвичай грудень приносить 1,8-2 рази більше продажів, ніж середній місяць в році. В минулому році середній чек був 1400 грн в грудневий період, в цьому році ми очікуємо 1700-1800 грн. Якщо перевести в доларовий еквівалент, то це відповідно 180 і 100 доларів – на попит, на купівельну спроможність суттєво впливає економічна ситуація”, – зауважила Кошова.

Загалом, в настроях українців проглядаються схожі тенденції, які були під час кризи 2009 року, вважає Ольга Шамрицька.

“67% респондентів відзначили зниження своєї купівельної спроможності та загалом негативно оцінили економічну ситуацію в країні. Така ж тенденція спостерігалась в 2009 році, коли більше 70% респондентів оцінили економічну ситуацію негативно і відзачили, що їхня купівельна спроможність знизилась. Більш оптимістичними були українці в надіях на майбутнє – 18% очікують покращення економічної ситуації, водночас 48% очікують погіршення”, – зазначила Шамрицька.

Виходячи із останньої цифри та з негативних прогнозів, наступного разу українці ще більше будуть заощаджувати на Новому році. Експерти кажуть, складно прогнозувати рівень інфляції в наступному році, але, скоріше за все, сама сума бюджету в абсолютному значенні буде збільшуватися. Але на своїй шкурі кожен знає, що тисяча гривень зараз і тисяча гривень рік тому – це абсолютно різні гроші.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: