fbpx

Як в області на закупівлях газу витрачаються мільйони в обхід Prozorro

Суспільство 18:42, 26.10, 2018

"Антикорупційна платформа" нарахувала цьогороку 27 закупівель природного газу в Івано-Франківській області, які відбулися з порушенням Закону "Про публічні закупівлі". В результаті понад 24 мільйони бюджетних гривень витрачаються в обхід законодавства без конкурентних торгів на Prozorro.

Одним із таким прикладів є закупівля газу П’ядицькою об'єднаною територіальною громадою. 4 жовтня Господарський суд Івано-Франківської області прийняв рішення у справі за позовом Коломийської місцевої прокуратури щодо закупівлі природного газу П’ядицькою ОТГ. Суд визнав недійсною закупівлю сільською радою ОТГ природного газу, а заразом визнав недійсним і договір, який сільська рада уклала з ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" в результаті проведеної закупівлі.

Ми вирішили розібратися, чому так сталося, і з’ясували, що такі випадки в області не поодинокі.

З кінця 2015 року ринок природного газу в Україні став конкурентним. Це означає, що закупівля природного газу за кошти бюджету повинна здійснюватися відповідно до Закону "Про публічні закупівлі". Тобто, при купівлі газового палива вартістю понад 200 тис. гривень застосовується процедура відкритих торгів і аукціон.

На початку лютого П’ядицька сільська рада купляла природний газ для опалення на 2018 рік. Проте вирішила зекономити час і, замість проведення тендеру, скористалася неконкурентною переговорною процедурою, яка дозволяється Законом "Про публічні закупівлі" лише у виняткових ситуаціях:

"Переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам".

13 лютого у П’ядиках уклали договір з ТОВ "Івано-Франківськгаз Збутом" на загальну суму 1 040 220,24 грн. На сторінці закупівлі у Prozorro сільська рада аргументувала своє рішення тим, що "відключення природного газу призведе до зриву опалювального сезону 2018 року, а саме відключення постачання природного газу бюджетним установам: дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам та навчально-виховним комплексам, бібліотекам, народним домам й клубам П’ядицької сільської ради об’єднаної територіальної громади".

Власне, про відключення першим заговорив "Івано-Франківськгаз Збут", який надіслав сільській раді лист про борги перед підприємством за газ, спожитий раніше.

Хай там що, головним аргументом для суду виступила довідка з територіального відділення ДСНС про те, що за перше півріччя 2018 року в області не зафіксовано жодних надзвичайних ситуацій. Таким чином, закупівля газу за нагальною потребою відбулася з порушенням Закону "Про публічні закупівлі".

Переглядаючи закупівлі природного газу в Івано-Франківській області за перше півріччя цього року, ми нарахували 27 договорів, укладених бюджетними установами за скороченою переговорною процедурою з метою негайної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, яких фактично не було. Загальна сума таких договорів склала 24 260 190 гривень. А це означає, що понад 24 мільйони бюджетних коштів були витрачені з порушенням Закону "Про публічні закупівлі".

Що цікаво, серед замовників, які на початку року скористалися скороченою переговорною процедурою за нагальною потребою, опинилися такі установи, як Апеляційний суд Івано-Франківської області, Державна Організація "Резиденція "Синьогора", Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області та інші. А всі 27 договорів були укладені з ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут".

Нещодавно ми звернулися до контролюючих органів, щоб останні перевірили законність закупівлі природного газу Президентською резиденцією "Синьогора". В резиденції уклали договір на 1,5 мільйона гривень на постачання газу протягом року без оголошення тендеру. За збігом обставин Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області не побачило тут достатньо підстав для проведення перевірки і не вбачає проблеми в незаконному витрачанні бюджених коштів, тому ми отримали від них формальну відписку. На жаль, основний контролюючий орган, який би мав здійснювати незалежний контроль за дотриманням законодавства у публічних закупівлях, часто саботує якісне виконання своїх функцій та переважно не підтверджує порушень, коли такі справді є. Це ставить, взагалі, під сумнів їхню професійність та об’єктивність.

Зараз розпочинається новий опалювальний сезон, а з ним і перші договори на закупівлю природного газу, укладені в обхід Prozorro, які мають усі шанси бути визнані недійсними. Зокрема, цього місяця Державна установа "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України" у такий спосіб закупила газу на півмільйона гривень. А з 24 жовтня обласне управління Національної поліції вже вдруге цього року збирається закупити газ без відкритих торгів, посилаючись на нагальну потребу. Сума закупівлі  понад 1,8 мільйона гривень.

"Основними причинами ситуації, що склалася, можна назвати несвоєчасне фінансування бюджетних установ, а також неправильне планування закупівель самими замовниками, і "листи щастя" від облгазу про припинення постачання газу, які аж ніяк не є підставою для скасування конкурентної закупівлі. Тому розпорядникам бюджетних коштів в першу чергу слід грамотно планувати свої закупівлі, щоб потім не доводилося придумувати, як "рятувати опалювальний сезон" в обхід Закону "Про публічні закупівлі",  відзначає аналітик  ГО "Антикорупційна платформа" Остап Бринський.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: