fbpx

Як вберегтися від ботулізму в сезон закруток, – Марія Бойко. ВІДЕО

Здоров'я 20:11, 20.07, 2017

Головний медик Івано-Франківська Марія Бойко дала рекомендації, як зробити консервування безпечним.

Нагадаємо, на Івано-Франківщині цьогоріч мали місце три випадки ботулізму. В Калуському районі захворювання ботулізмом було пов'язане з вживанням печінкового паштету домашнього приготування.

Внаслідок вживання м'ясної консерви домашнього приготування потерпіла мешканка села Бубнище Болехівської міської ради на Долинщині. Небезпечний продукт готувала сама в домашніх умовах.

А днями до реанімації потрапила 55-річна мешканка Рожнятова, в якої діагностували ботулізм харчовий – отруїлася домашнім паштетом.

Керівник управління охорони здоров'я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко застерігає, що треба дуже ретельно вимивати всі овочі і фрукти, які консервуємо чи заморожуємо. Добре навіть залишити на якийсь час у воді, а потім промити протічною водою. 

Якщо робити рибні чи м'ясні консерви, бажано, щоби шматочки, що їх консервуємо, були невеликі – в жодному разі не грубі. Так вони гарантовано пройдуть термічну обробку. Найкраще консервувати м'ясо і рибу плястерками товщиною до 2,5 см. 

При підозрі, що сировина не просмажилася чи не проварилася, її слід піддати додатковій обробці при температурі 100 градусів – так знищиться збудник ботулізму, інформує 3 Студія.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: