fbpx

Як відповідь Марцінківу франківці зареєстрували петицію не руйнувати пам'ятник Страченим націоналістам

Суспільство 14:10, 04.01, 2017

"Залишити без змін Пам'ятник страченим націоналістам", – петиція створена 3 січня. Наразі її підписали 27 осіб.

На сайті Електронні петиції до влади Івано-Франківська зареєстрували пропозицію не руйнувати пам’ятник.

"Скульптура вдало передає суть історичної події та не потребує удосконалення чи заміни. У разі, якщо окремі мешканці чи гості міста не розуміють її змісту, потрібно, вочевидь, посилити інформаційну та просвітницьку роботу, а не руйнувати роботу творців пам'ятника", – йдеться у тексті петиції.

Нагадаємо, щоби петиція потрапила на розгляд міському голові Івано-Франківська, вона має зібрати 250 підписів. На цей час петицію підписали майже три десятки франківців.

1

Нагадаємо, 3 січня на оперативній нараді мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що пам’ятник страченим націоналістам треба переробити. На його думку, там "невідомо, що зображено".

На думку очільника міста, скульптура, присвячена розстріляним патріотам, не відображає суть та епоху. За його словами, громадськість незадоволена виглядом пам’ятника, інформує Репортер.

"Невідомо, що там зображено, – відмітив Марцінків. – Тому його потрібно переробити".

Ця заява міського голови Франківська викликала бурхливу дискусію в мережі. Франківці масово відгукнулися на запитання журналіста Андрія Філіппського: "Люди, а хто ще, крім мера Марцінківа, незадоволений пам'ятником, є такі? Чому?"

"Марцінків хоче грати на темних сторонах душ. Вважає що це електорально вигідно", – прокоментував вислів мера журналіст Олег Головенський.  

"Також дуже здивувалась заяві пана мера. Пам"ятник надзвичайно експресивний, Боже збав його міняти!!!" – вважає прес-секретар обласного суду Людмила Безусова-Попович.

"Коли йду коло нього, мурашки по тілу! Асоціації переконливі", – розповіла про сприйняття монумента журналіст Олена Нечвідова.

"Як на мене, один з найкращих пам'ятників міста! Так, нема звиклих символів патріотизму – герба чи калини, але тут відчувається сила духу, боротьба, супротив, нескорена воля проти вітру, шторму жорстокого режиму", – пише ініціаторка проекту "ФранківськЯкийТребаБерегти" Марія Козакевич.

"А як спинити цей шал постановки знаків, дощок, пам'ятників, (хрести тверезості і ще якісь хрести і вотивні знаки…) перейменовувати… – так ніби дотепер життя не було і вже треба поміняти всім гамузом мізки?.. Цей пам'ятник (попри весь мій скепсис) є чи не найліпшим встановленим за останні 20 років. Чому не забирають той "фалос" перед адмінбудинком?! Що він значить як для теперішніх мешканців адмінбудинку, і що він значить як естетичний елемент в Станіславі. Чому там не роблять "парк своїх дитячих мрій"… та ж ще стільки інших суттєвіших питань. Чому мене мають "перевиховувати". В яку ще нову віру? Невже влада не довіряє людям і їх життєвим цінностям і переконанням, нав'язуючи свої "нездійсненні дитячі комплекси"?" – не стримує емоцій художник, архітектор Ігор Панчишин.

"Пам'ятник дуже зрозумілий, таких у нас мало. Певно, хочуть зробити черговий номенклатурний із набором національних атрибутів", – відгукнувся франківець Віталій Горєлов.

Франківці припустили, що така заява міського голови Франківська викликана його бажанням нагадати про себе і попіаритися.

"…Певна логіка у діях мера таки є. Він б'є дуплетом: більш-менш розумних беремо благоустроєм, а пафосних ідіотів  пафосним ідіотизмом) У другу каденцію в'їде на білому муфлоні…"  пише Андрій Філіппський.

"Один із найкращих пам'ятників в ІФ. Якбихтопитав. Є емоція. А кому замало візуалізацій  то мож роз'яснювальний стенд з фото і документами і посиланнями або показати дірки від куль в будинку",  пропонує компроміс художник і музикант, дизайнер Ярема Стецик.

"Цей пам'ятник є результатом виваженого, консолідуючого та об'єднуючого громаду міста рішення  не забути тих 27 патріотів, кого знищили там, і 100 000 тих, кого знищили навколо… Думаю, що цей мер грається не з тим, що треба…"  висловив свою думку в мережі нотаріус Ігор Фріс. 

2

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: