fbpx

Як Захід полює на українських заробітчан

Суспільство 19:57, 14.09, 2017

Трудовій еміграції українців на Захід сприяють не тільки країни ЄС – сама українська влада негласно заохочує цей процес.

Одним із найбільших уроків цього літа стало те, що в регіоні [Європі, – ред.] змінився імідж українців. Поки уряди країн Центральної Європи борються з квотами ЄС для вихідців із Сирії та Іраку, що шукають притулку, Україна стала для регіону джерелом бажаних заробітчан, пише ТСН із посиланням на the Atlantic Council.  .

Уряди Чехії, Словаччини, Угорщини та Естонії створили програми рекрутингу в Україні. Уряд Польщі змінює свої закони, щоб залучити до роботи ще більше українців, окрім тих 1,3 млн громадян України, які вже там працюють. "CzechInvest та SlovakInvest відкрили тут свої офіси, – заявив Деніел Білак, директор інвестиційного агентства UkraineInvest. – І вони тут не шукають українських інвестицій. Вони шукають українських робітників".

Центральна Європа – регіон із високими темпами зростання та низьким рівнем безробіття. І тут визначний випадок – Чехія, адже рівень безробіття у цій країні становить лише 2,9%, а щомісячна заробітна плата у чотири рази перевищує середню українську зарплату в $ 290. За словами Томаса Петрічека, заступника міністра праці та соціальної політики Чехії, українці у цій країні стали найбільшою заробітчанською нацією, що налічує близько 55 тисяч осіб.

У сусідній Угорщині, де цього року зарплата зросла на 15%, 73% виробників заявляють, що не можуть знайти потрібних працівників. "Обережні міркування уряду з приводу ринку праці зробили нас неконкурентоспроможними перед Польщею або Чехією", – раніше цього року поскаржився агентству Reuters Лазло Коджі, голова Федерації угорських будівельних підрядників. Він заявив, що потребує якнайшвидшого прибуття 2 тисяч українських будівельників.

У монохромних суспільствах Центральної Європи "різноманіття" означає "українці". Регіональні лідери не приховують того, що надають перевагу іммігрантам тієї ж самої расової, релігійної та мовної групи. Польські чиновники виправдовують свою відмову від сирійських біженців, стверджуючи, що Польща бере на себе частку в 1,6 млн людей, переміщених через підтримувану Росією війну у Донецьку і Луганську.

В однобарвних суспільствах Центральної Європи "різноманіття" означає "українці".

Польські чиновники розраховують, що протягом наступних двадцяти років їм знадобиться п'ять мільйонів українських робітників для підтримки економічного зростання. Такі спільноти у Facebook, як "Полунична Польща", заохочують українців до тимчасової роботи в період збирання врожаю у Польщі.

"Ринок праці в Польщі ущільнився, а рівень безробіття досяг рекордно низьких показників", – писав Тимоті Еш, регіональний аналітик компанії Blue Bay Asset Management у Лондоні. "Але тиск в оплаті праці забезпечується величезною доступністю дешевої робочої сили з України".

"Минулого року 1,3 млн українців поїхали до Польщі – ми хочемо, щоб вони залишилися тут [в Україні, – ред.], – поскаржився Білак з UkraineInvest. – Але українські працівники цінуються. Вони менш дорогі та більш кваліфіковані, ніж в інших країнах". Балтійські країни також набирають українців, наголошуючи, що їм не потрібно вивчати нову мову; вони здатні спілкуватися російською.

З другого боку, трудову міграцію з України до Європи, що зростає, негласно заохочує президент Петро Порошенко. Оскільки Україна не здатна забезпечити своїх громадян високооплачуваною роботою до виборів 2019 року, трудові міграції тут – це швидкі політичні рішення.

Початок безвізового проїзду до ЄС у червні вітався Україною на білбордах та великим безкоштовним концертом на Європейській площі у Києві. 29 серпня в Києві відкрився найбільший в Україні центр для випуску закордонних біометричних паспортів та ідентифікаційних карток. Мало не на цілому поверсі українського торгового центру працює сотня людей, які можуть обслугувати 1,5 тисячі громадян на день.

Державна залізниця України відкриває швидкі потяги до чотирьох українських сусідів-членів ЄС: Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Від минулого року кількість пасажироперевезень зросла удвічі завдяки низьким тарифам в один бік – $ 51 за 18-годинну подорож із Києва до Польщі. 

Торік польська авіакомпанія LOT була іноземною авіакомпанією в Україні із найшвидшим розвитком. Наразі вона пропонує прямі рейси з українських міст до восьми найбільших міст Польщі. Авіакомпанії планують такі з'єднання між пунктами призначення і відправлення у різних напрямках, про які американці навіть і не чули. Наприклад, авіакомпанія "Мотор Січ" планує рейс із Тернополя, Україна, до Жешува, Польща. Чеські авіалінії зараз пропонують рейси з аеропорту "Бориспіль" до Праги та Кошице. Трудові мігранти заповнюють рейси Wizz Air з аеропорту "Київ (Жуляни)" до Братислави, Словаччина.

В ідеалі Україна, зрештою, може перетворитися з резерву робочої сили для Центральної Європи на країну зі здоровою економікою, яка виграє від "бумерангу робочої сили", чим наразі користуються Польща та інші країни регіону. Коли мігранти повертаються з таких країн, як Великобританія, вони приїжджають із новими навичками, новою впевненістю у собі та новими грошима для того, щоб розпочати бізнес. Однак трудові міграції на Захід, як очікується, і далі залишатимуться безконтрольними.

Згідно з дослідженням соціологічної групи "Рейтинг", 19% українців, які поїхали на заробітки до ЄС та Росії, були "дуже задоволені" своєю зарплатою, в той час як 62% були просто "задоволені". Однак найбільша частина незадоволених розміром своїх гонорарів були ті, хто поїхали до Росії. Цього року настає історична зміна, коли грошові перекази з Польщі до України перевищують надходження із Росії. Кремль посприяв цій тенденції, заборонивши грошові перекази з Росії до України.

Осторонь спостерігаючи за трудовою міграцією українців, російські ЗМІ вигадують власні заголовки про це. У серпневому звіті про українську трудову міграцію до Європи "Правда.Ру" випустила такий заголовок: "Європейська інтеграція забезпечує Європу все більшою кількістю українських рабів". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: