fbpx

Як зміцнити імунітет і не нашкодити: поради батькам від імунолога-алерголога Віри Сем'янчук. ВІДЕО

Суспільство 18:24, 01.03, 2019

Лікар-педіатр, дитячий імунолог, дитячий алерголог, доцентка кафедри інфекційних хвороб ІФНМУ, кандидатка медичний наук Віри Сем'янчук розповіла, як здоровими перейти у весну та літо.

Імунітет – це властивість організму протидіяти чужородним частинкам, з якими потрібно боротися, пояснює Віра Сем’янчук. "Це дуже складна система, в якій задіяні багато органів людини. Наприклад, селезінка, лімфатичнеі вузли, мікрофлора шлунково-кишкового тракту та інші", – каже дитячий імунулог-алерголог.

Імунна система організму людини здатна щохвилини боротися з мільйонами різних збудників – йдеться передовсім про вірусні, бактеріальні та грибкові інфекції, а також змінені власні клітини. 

"Коли організи плутає чужорідні тіла з, наприклад, їжею чи пилком і починає виробляти проти них антитіла, ми говоримо про алергію. Відтак є способи лікування вакцинами проти алергії  в організм вводиться мікродоза алергену, і тим самим формується несприйнятливість організму до цього алергену.

Натомість надмірна стимуляція імунітету веде до проблем зі здоров'ям, особливо це стосується дитячого організму",  застерігає від нераціонального лікування лікарка. 

За її словами, на цей час світова медицина шляхом практичних досліджень довела, що стимулювати імунітет проти вірусних захворювань нефективно. І від цього підходу відмовилися. Тоді як в Україні він залишається невиправдано популярним і в лікарів, і серед батьків. 

"Не варто втручатися в комплексну систему імунітету. Коли ми даємо стимулюючі таблетки, то організм може простимулювати не ті клітини, які нам потрібно. І ніхто не знає, в яке захворювання це може перейти через 10 років. Це небезпечно, особливо для дітей, у яких не сформована ще імунна система",  пояснює Віра Сем’янчук. 

Лікарка пояснює, що і спеціалістам, і батькам слід розрізняти вроджений і транзиторний імунодефіцити. Останній з’являється після перенесених захворювань, таких як кір, вітрянка, грип, вірус Епштейна-Барра. Зазвичай через якийсь час, скажімо впродовж місяця, імунна система самостійно відновлюється. 

"В міжнародних рекомендаціях у цих випадках імунітет штучно не відновлюють",  зазначає науковець. 

То як можна "підсилити" імунітет, щоби менше хворіти?

Важливий режим побуту дитини. 

Загартовування. Активний спосіб життя. 

Здорове харчування.

Слід уникати виснаження  перевантаження додатковими заняттями. 

Уникати стресів.

Докладніше – в сюжеті ТРК "Карпати". 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: