fbpx

Як зняти похмілля: симптоми, пігулки і домашні засоби

Суспільство 12:33, 01.01, 2019

Похмілля – це результат дії, яку алкоголь має на організм. Після новорічної ночі питання похмілля особливо актуальне.

Кожен, хто вживав спиртні напої у великих кількостях, відчував на наступний день симптоми похмілля: сильні пульсуючі головні болі, нудоту, сухість та неприємний смак у роті і болісну спрагу, занепад сил, дратівливість і поганий настрій. Часто виникає серцебиття і порушення ритму в роботі серця, пише УНІАН, вегетативні розлади можуть проявлятися ознобом, що змінюється відчуттям жару.

Що таке похмілля

Похмілля – це погане самопочуття, яке настає через кілька годин після прийому алкоголю. І це результат дії, яку алкоголь має на організм. Лікарі називають такий стан похмільним синдромом. Механізм дії такий: прийнятий всередину алкоголь володіє легким ейфоризуючим (поліпшує настрій), транквілізуючим (знімає стреси) і знеболювальним засобом, а це якраз те, щоб нейтралізувати похмільні скарги.

Крім того, в головному мозку та печінці, що є основною "лабораторією", в якій нейтралізуються всі отрути, прийнятий у вигляді напою етиловий спирт вступає в конкурентні реакції із речовинами, продуктами розпаду того ж алкоголю і викликає похмільні скарги. В результаті дії винного спирту усі ці отрути діють на клітини і тканини не так вже різко, наче "на гальмах".

Похмілля – це важкий стан, що виражається у головному болі, нудоті і блювоті, розладі травлення, тремтінні рук, слабкості, підвищенні або зменшенні артеріального тиску і загальному нездужанні.

Також людина з похмілля може відчувати почуття провини (так, це обумовлено біохімією: можна відчувати себе винним, навіть якщо нічого особливого не накоїв). Алкоголь впливає на клітини мозку.

Чому взагалі виникає похмілля

Отруєння: алкоголь перетворюється на отруйні речовини (зокрема ацетальдегід), після чого через вплив ацетальдегіду в організмі з'являються інші токсини.

Зневоднення: насправді при похміллі ми страждаємо не від абсолютного зневоднення, а від недоліку об'єму циркулюючої крові. Води ж в організмі в цілому зазвичай багато, іноді навіть занадто: людина опухає з похмілля, тобто страждає від набряків. Як кажуть лікарі, має місце патологічний перерозподіл крові.

Порушення обміну речовин: борючись з алкоголем і викликаним ним отруєнням, організм витрачає безліч вітамінів, макро- і мікроелементів. На другий і третій день п'янки організм страждає від нестачі вітамінів.

Порушення кислотно-лужного балансу (ацидоз): через нього зранку нудить і частішає дихання. Викликано це тим, що продукти розкладання алкоголю є в основному кислими: оцтовий альдегід, оцтова кислота, молочна кислота.

Вплив на клітини мозку: в результаті хімічного впливу алкоголю і ацетальдегіду на наступний ранок нервова система стає надчутливою. Тому навіть нормальне світло і звук викликають біль, як якщо б все було надто яскравим або гучним.

Порушення сну: алкоголь заважає виникненню так званих фаз "швидкого сну" у сплячого. А саме в ці періоди, під час яких мозок зовсім не відпочиває, а активно працює (і ми бачимо сни), людина набирається нових сил. Без них виспатися неможливо. Тому навіть після звичних 8– 9 годин сну, якщо лягати спати п'яним, людина не висипляється.

Як позбавитися від похмілля

В етанолу є сечогінний ефект, тобто він виводить рідину з організму. Без води тіло повільніше позбувається від продуктів розпаду етанолу, тобто похмілля триває довше. При будь-якому отруєнні треба багато пити дрібними ковтками, при похміллі треба робити так само.

Спробуйте чай з медом

Немає стовідсоткових доказів того, що мед допоможе, але з цими засобами від похмілля завжди так: ніколи не знаєш, від чого стане легше. Якщо немає алергії, мед – непоганий засіб з масою корисних властивостей.

Пийте сорбенти

Кишкові сорбенти треба було пити, звичайно, до похмілля, але виводити з організму отруту треба всіма доступними способами. Краще віддавати перевагу не старому доброму вугіллю, а сучасним засобам, тому що проковтнути 10-20 таблеток вугілля з похмілля – сумнівне щастя.

Пийте фруктові соки та бульйони

Це не універсальне лікування, але таке рідке харчування допомагає полегшити неприємні симптоми, а фруктоза з соку дає енергію.

Похмілля: таблетки

При похміллі можуть стати в нагоді і такі ліки, які є вдома у більшості з нас. А якщо не знайдуться вдома, то в будь-якій найближчій аптеці вони точно є. Активоване вугілля – таблетка, перевірена часом. Активоване вугілля – ентеросорбент. Це означає, що він поглинає токсини і надлишки їжі з шлунково-кишкового тракту, а потім природним шляхом виведе їх з організму. 

Зараз в аптеці можна знайти і більш сучасні сорбенти: Смекта, Ентеросгель, Полісорб, Лігносорб і їх численні аналоги – можете вибрати будь-який. Вони діють більш активно і при цьому менше подразнюють слизову шлунка. Тільки не приймайте сорбенти одночасно з іншими таблетками від похмілля: сорбенти поглинуть і їх теж, і користі від них не буде.

Розділіть прийом мінімум на півтори години. Аспірин зніме набряки і, як наслідок, головний біль, а це одні з найбільш болісних похмільних симптомів. Але аспірин можна приймати не раніше ніж через 6 годин після останньої чарки алкоголю: з алкоголем аспірин несумісний. В аптеці є широкий вибір м'яко діючих заспокійливих засобів на основі валеріани або собачої кропиви. Вони допоможуть у боротьбі з похмільною депресією і безсонням, заспокоять нерви і допоможуть не піти в запій.

А ось більш сильні снодійні та заспокійливі препарати зазвичай не сумісні з алкоголем.

Домашні засоби від сильного похмілля

Щоб полегшити його симптоми, можна прийняти контрастний душ (якщо у вас немає проблем з судинами).

Або скористатися одним з перевірених народних засобів:

1. Пийте багато води, краще, якщо вона буде мінеральна без газу. При печії рекомендується лужна вода. Можете поставити кілька пляшок в узголів'я ліжка.

2. Безалкогольний мохіто. У склянку потрібно кинути шматочок лимона або лайма, трохи свіжої м'яти і щіпку цукру. Все це залити мінеральною водою і додати лід.

3. Традиційний розсіл – капустяний, огірковий, від мочених яблук – будь-який в холодильнику.

4. Фруктові соки. Вони містять фруктозу, прискорюють виведення токсинів, пом'якшують синдром похмілля. Додаткові вітаміни зараз не завадять вашому організму, адже напередодні вони витрачалися швидкими темпами. По можливості виключіть апельсиновий і грейпфрутовий соки, вони можуть дратувати шлунок.

5. Освіжаючий коктейль. Щоб його приготувати, потрібно відтиснути сік моркви і селери, додати лимонний сік і м'яту.

6. М'ятний чай. Чудово рятує від нудоти. Заздалегідь ввечері залийте чай у термос – вранці будете дякувати.

7. Кориця також гасить напади нудоти. Заваріть її з вечора і остудіть. Пийте маленькими ковтками.

8. Яловичий бульйон – відновлює роботу шлунка і кишечника.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: