fbpx

Які кутники використовують при будівництві

Суспільство 13:26, 31.05, 2019

Металевий кутник відноситься до різновидів фасонного металопрокату та відрізняється зігнутим профілем у формі літери "Г". Для виробництва кутників використовують звичайну вуглецеву та конструкційну сталь високої якості.

Сталеві кутники поділяють на:

  • Рівнополичні;
  • Нерівнополичні.

Обидва типи кутників широко використовують у будівництві, в тому числі:

  • При спорудженні монолітних конструкцій висотних каркасних будівель;
  • Для будівництва малоповерхових споруд;
  • У важконавантажених перекриттях і покриттях, в тому числі з великими прольотами.

Характеристики та виробництво металевих кутників

Ширина полиць кутника згідно з вимогами ДСТУ становить 20-200 мм. Товщина металу до 16 мм.

Залежно від застосування кутники виготовляють шляхом гарячого прокату металу або гнуттям холоднокатаної та гарячекатаної листової сталі.

Гарячекатане виробництво кутників полягає в прокаті злитків (блюмів) через вали до формування заготовки потрібного розміру. Після цього заготовку пропускають через прокатний стан.

Гнуті кутики отримують на спеціальному профілезгинальному устаткуванні.

В залежності від класу точності розрізняють кутники:

  • Класу А (висока точність);
  • Класу В (звичайна точність).

Номер кутника, вказаний у маркуванні, відповідає ширині його полиці у мм. Довжина виробів складає 4-12 м, можливе також виробництво металевих кутиків немірної довжини.

Використання металевого кутника у будівництві

Основна сфера застосування сталевого кутника у будівництві – укріплення металоконструкцій. Практикується використання цього виду фасонного металопрокату у підсиленні бетонних конструкцій та як жорсткої арматури.

У будівництві монолітно-каркасних споруд активно використовують гарячекатаний металевий кутник. Гнуті кутові профілі частіше всього виготовляють полегшеними, тому їх використання на відповідальних ділянках будівництва не виправдана. В той же час при облаштуванні ненавантажених конструкцій гнуті кутники за рахунок малої маси та вартості використовують досить часто.

Кутник металевий купити можна у різних розмірах. Будівельною сферою найбільш затребуваними є кутники стандартних розмірів: 6, 9, 10, 11,75 и 12 метрів, – а також немірні сталеві кутники, за рахунок їх низької вартості.

Рівнополичні гнуті металеві кутники використовують в оздоблювальних роботах та при проведенні ремонтів, для формування арок, дверних та віконних відкосів, вирівнювання кутів. Розміри полиць та радіус заокруглення визначаються в залежності від виду робіт.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: