fbpx

Якість газу на Прикарпатті перевищує вимоги держстандарту, – Івано-Франківськгаз

Суспільство 14:09, 26.11, 2018

Природний газ, який споживають мешканці Івано-Франківщини, відповідає усім вимогам держстандарту. Основний показник якості газу – теплота згоряння (калорійність) – на території Прикарпаття змінюється в межах 9351-7806 ккал/м3, тобто є вищим, ніж передбачено нормою.

До мешканців Прикарпаття газ надходить із декількох джерел: вітчизняної газовидобувної компанії "Укргазвидобування" та із магістральних газопроводів "Укртрансгазу". Калорійність газу цих компаній відрізняється, але відповідає чинному стандарту. За інформацією АТ "Укртрансгаз", імпортний газ має стабільний склад, а параметри газу українського видобутку змінюються залежно від родовища.

ПАТ "Івано-Франківськгаз" щомісяця на своєму сайті оприлюднює інформацію про фізико-хімічні показники газу на 37 маршрутах його проходження.

"Що стосується чуток про можливість додавання азоту в природний газ, то такі операції економічно недоцільні. Азот коштує значно дорожче природного газу. До того ж для запуску в газотранспортну систему сторонніх газів необхідно габаритне та потужне устаткування, яке неможливо не помітити збоку", – пояснює технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський.

Окрім того, газорозподільна система є герметичною і втручання в її роботу є вибухонебезпечне.

Нарікання споживачів на "неякісне горіння" зазвичай пов’язане з появою червоних язиків на полум’ї, що насправді свідчить не про погану якість газу, а його неповне згорання. Щоб цього уникнути, потрібно регулярно проводити техогляд та забезпечувати повітрообмін в помешканні.

Наприклад, мало хто звертає увагу на те, що термін експлуатації котлів становить 10 років. Після цього їх потрібно або міняти, або проводити капітальний ремонт. Так і з іншими приладами, адже з часом якість роботи будь-якої техніки погіршується.

Споживачі, які сумніваються у якості газу, який надходить до їхніх осель, можуть самостійно замовити проведення додаткового аналізу газу, в тому числі у незалежній лабораторії. Перевірка буде здійснена у місті протягом 2 днів, в сільській місцевості – 5. Відповідно до Кодексу ГРМ, якщо показники відповідають нормам, оплачувати такий аналіз буде споживач, якщо ні – постачальник газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: