fbpx

Якість води та ґрунтів на Франківщині визначатимуть на надсучасному японському обладнанні

Суспільство 16:04, 22.03, 2019

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу та Дністровський басейнове управління водних ресурсів підписали угоду про співпрацю.

Вчора відбулася презентація надсучасної лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Дністровського басейнового управління водних ресурсів, пише КУРС із посиланням на прес-службу ІФНТУНГ.

У лабораторії встановили надсучасне японське обладнання. Воно дає можливість вимірювати вміст забруднюючих речовин у рамках впровадження європейського моніторингу вод за 35 показниками: пестициди, поліароматичні вуглеводні, леткі органічні сполуки та ін.

"Для нас угода цінна насамперед тим, що передбачає об’єднання зусиль і можливостей щодо розвитку інноваційної діяльності, вдосконалення умінь і навичок, професійних, світоглядних і громадянських якостей в процесі співпраці з урахуванням перспектив розвитку суспільства, науки, техніки, технологій. Адже предметом договору є співпраця сторін у галузі виробничо-навчальної, наукової, інноваційної діяльності, підвищення ефективності наукових досліджень та впровадження у виробництво результатів завершених науково-дослідних робіт", – зазначає перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик.

Представляючи лабораторію, начальник Дністровського БУВР Роман Михайлюк розповів, що європейське законодавство визначило для моніторингу вод 45 пріоритетних забруднюючих речовин. Для їх визначення в Україні створені три басейнові лабораторії, і одна з них запрацювала в Івано-Франківську. Завідувач лабораторії Марія Засідко розповіла про впровадження нових методик виконання досліджень якості води, забір якої здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення. Результати діагностичного моніторингу всіх масивів поверхневих вод планується внести в електронну базу даних, щоб будь-хто міг ознайомитися з ними.

"Використання надсучасної техніки потребує висококваліфікованих фахівців для ґрунтовного аналізу представлених результатів. І тут знання та вміння науковців нашого університету важко переоцінити. Підсумувати та інтерпретувати показники, розробляти спільні наукові проекти для підвищення екологічної безпеки водних ресурсів, моніторингу довкілля, реалізації природоохоронних заходів, застосування нових технологій сталого розвитку – це та царина, де ми можемо бути корисними один одному",  зауважила у розмові Людмила Архипова.

Угода про співпрацю передбачає спільну участь сторін у виконанні інноваційних проектів у галузі високих технологій, впровадження нових високоефективних форм організації виробництва та реалізації наукомісткої конкурентоспроможної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках та розробку спільних інвестиційних програм, проведення сторонами стажування та обміну досвідом виробничо-технічного, персоналу, професорсько-викладацького складу, наукових співробітників, аспірантів, магістрів, проведення спільних наукових і методичних семінарів, студентську практику та допомогу у працевлаштуванні.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: