fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "Якщо ми будемо створювати ОТГ, які не знають, як кінці з кінцями зводити, то за рік-два все закінчиться", – Гаразд

"Якщо ми будемо створювати ОТГ, які не знають, як кінці з кінцями зводити, то за рік-два все закінчиться", – Гаразд

Економіка 15:15, 29.03, 2017

На Прикарпатті немає успішного прикладу об’єднання територіальних громад. Про це на засіданні регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)" заявив міський голова Долини Володимир Гаразд.

Він зазначив, що є палким прихильником децентралізації, втім в Івано-Франківській області немає ОТГ, які би були взірцем для об’єднання інших громад.

"На жаль, ми не маємо прикладів успішних громад. Натомість допускаємо реєстрацію збиткових. У нас в районі зареєстрована Витвицька громада, я з повагою до неї ставлюся і не претендую на той край, але там дійсно проблема. Цей негатив розповсюджується на всі села", – зазначив Володимир Гаразд.

Міський голова Долини також закликав високопосадовців не спекулювати, нібито в ОТГ в рази зріс бюджет.

"Ну це ж маніпуляція, ми добре розуміємо. Ті гроші взяли з районного бюджету і передали в бюджет ОТГ, яким дали повноваження під ці гроші. Треба припинити цю спекуляцію, бо це вводить людей в оману. Насправді ці гроші перейшли з однієї кишені в другу і додалися повноваження,  пояснив Гаразд.  Інтегральним показником того, як живе громада, є кошти, які залишаються після основних видатків, тобто це кошти, які залишаються як інвестиції на дороги, на ремонти, на капітальні видатки".

Також Гаразд висловив думку, що держава має стимулювати створення ОТГ, залишаючи податки у місцевих бюджетах.

"Недопустимо говорити про те, що буде забиратися акциз, кошти з пайової участі і так далі, замість того, щоби додавати кошти разом з повноваженнями. Якщо ми будемо створювати ОТГ, які не знають, як кінці з кінцями зводити, то за рік-два на тому все закінчиться",  припускає Гаразд.

Зокрема, він зазначив, що 75% ПДФО має залишатися в місцевих громадах, а також закликав нардепів від Прикарпаття скласти план ремонту доріг на кілька років.

"Знаю, що наші обранці мають якийсь план ремонту доріг. Добре б, якби вони з тим планом дійшли до людей",  сказав Гаразд.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: