fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Без нової програми репродуктивного здоров'я у пологових не зможуть рятувати породіль і немовлят, – експерти

Без нової програми репродуктивного здоров'я у пологових не зможуть рятувати породіль і немовлят, – експерти

Здоров'я 12:58, 27.02, 2017

В Івано-Франківську обговорили, чим загрожує для українців відсутність державної програми "Репродуктивне здоров'я нації".

Керівник проекту USAID “Репродуктивне здоров’я в Україні” Олена Панченко зазначила, що неприйняття нової програми, яка б гарантувала безпечне материнство, може відкинути Україну на десятиліття назад:

“Зрозумілою для кожного мовою: під репродуктивним здоров’ям йдеться про те, щоб безпечно зачати, виносити та народити дитину,  зазначила Олена Панченко. – Чи гарантуватиме держава українцям безпечне материнство та дитинство у найближчі 5 років? Це не просто слова, а ситуація така, що її можна охарактеризувати такою фразою – “закрилось одне дихання, а друге ще не відкрилося”. 

Така програма діяла раніше і дозволила скоротити материнську смертність на 53%, дитячу до 1 року  на 38%. Нова програма вже написана, але вона вже півроку знаходиться в Міністерстві охорони здоров’я на підписанні.

Наразі в Україні три роки діє проект USAID “Репродуктивне здоров’я в Україні”, який також, на жаль, завершується у березні цього року.

В Україні спостерігається демографічна криза – населення країни скоротилося з 52 мільйонів осіб до 40 мільйонів. Така ситуація склалась через різні фактори, у тому числі перевищення смертності над народжуваністю, поганий стан здоров’я населення, трудову міграцію, а також військовий конфлікт на Сході.

Попередня програма вартувала близько 760 млн грн за 10 років, з яких держбюджет профінансував 60%, з місцевих бюджетів – 39%, з інших джерел – 1%.
За словами Олени Панченко, у 2014 році на початку збройного конфлікту в Україні був прийнятий мораторій на розробку нових програм. Однак в цей час усе ж було прийнято кілька медичних програм, тому перспектива прийняття державної програми репродуктивного здоров’я є.

“Неприйняття нової програми має загрози. Під час попередньої програми був чималий прогрес. Ми можемо повернутися до того, з чого починали”,  наголошує Олена Панченко.

Вона нагадала, що Україна як член Організації Об’єднаних Націй приєдналася до виконання Цілей сталого розвитку і взяла на себе відповідні міжнародні зобов’язання, невиконання яких створює загрозу збереженню репродуктивного здоров’я українських громадян та захисту їх репродуктивних прав. Незважаючи на значний прогрес останніх кількох років, основні показники репродуктивного здоров’я в України все ще не відповідають показникам в країнах Європейського Союзу, зокрема:

–    материнська смертність в Україні у 2,5 рази вища, ніж у країнах ЄС;
–    смертність дітей до 1 року в Україні в 2 рази вища, ніж у країнах ЄС.

Відсутність програми загрожує тим, що держава не закуповуватиме дороговартісні препарати, які можуть рятувати життя матерям та немовлятам.

“Сьогодні важливо достукатися до тих, хто приймає програму, оскільки репродуктивне здоров’я стосується кожного”,  додала Олена Панченко.

Головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА з акушерства та гінекології Володимир Дзьомбак зазначає, що обласна рада затвердила обласну Програму репродуктивного здоров’я мешканців Івано-Франківської області до 2020 року. Нею передбачається 4,8 млн гривень на рік.

“Одне з основних положень програми  формувати уявлення про репродуктивне здоров’я ще з підліткового віку”,  каже Володимир Дзьомбак.

Він зазначає, що причин посилено дбати про репродуктивне здоров’я на Прикарпатті чимало, у тому числі те, що в області один із найвищих показників раку шийки матки.

“У 2016 році в Івано-Франківській області відбулося 14 537 пологів, що на 931 пологи менше, ніж у минулому році, а в порівнянні з минулими роками кількість пологів зменшилась на 3 тисячі, що дорівнює невеличкому населеному пункту”,  навів невтішну статистику Володимир Дзьомбак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: