fbpx

Ялина: види, умови висадки та вибір саджанців

Суспільство 16:07, 14.08, 2018

Ялина – вічнозелене дерево, здатне прожити до 500 років. Найбільше розповсюджене на півночі. Рослиною охоче прикрашають присадибні ділянки, парки, зони відпочинку. Різноманіття видів – від карликових до повільно зростаючих – дозволяє обрати лісову красуню на будь-який смак.

Характеристика ялинки

Хвоя ялини має листочки-голки, які розташовані спіральним чином. Вони опадають кожні 6-7 років. Ялинка – чудовий матеріал для будівництва. З неї роблять папір та целюлозу. У висоту вона може сягати до 35 метрів, а діаметр ствола має до 1,2 м. Крона може бути у вигляді піраміди, гострокінечною чи широкопірамідальною. У ялинки прямий ствол, який прикрашає кора бурого кольору. Перше десятиліття ялинка росте повільно. Її корені знаходяться близько до поверхні, особливо, якщо дерево росте на вологих ґрунтах.

За терміном вегетації ялинка буває ранньорозпускаючою, середньорозпускаючою, пізньорозпускаючою. Різниця між початком вегетації – декілька тижнів. Дерева мають тонкий хвойний аромат. Вони насичують навколишню атмосферу киснем. Шишки ялинки можуть бути різного кольору: червоного, рожевого, зеленого. Як правило, переважає червоний. У магазині "Клуб рослин" можна купити саджанці різноманітних видів ялинки.

Наприклад:

  • сизо-блакитну;

  • ялинку колючу Глауку;

  • канадську ялинку Alberta Globe;

  • блакитну ялинку Bialobok.

Взагалі існує близько 50 видів рослини. Колюча ялинка з гострою хвоєю найчастіше прикрашає парки та сади. На різдвяних святах використовують звичайну європейську ялинку picea abies. Її щомісячний ріст досягає 30 сантиметрів, поки вона молода, далі можливий приріст до 60 см. Популярними в Україні також є блакитні ялинки та їхні сорти – Костер, Фастигата, Компакта. Вони мають зелено-блакитну хвою.

Хоча середня тривалість життя дерева – 150 років, у Швеції є екземпляр, якому нараховується близько 9,5 тисяч років. Ефірні масла, смоли та дубильні речовини з дерева широко використовуються в медицині.

1

Догляд за деревом: що потрібно знати

Рослина не вимагає особливих умов: вона може рости в тіні, на засушливій території на та бідному ґрунті. Молоду ялинку потрібно обов’язково поливати влітку в спеку. На 1 дерево потрібно близько 12 літрів води. Періодично ґрунт рихлять, але не глибше ніж на 7 см.

Ялинка витримує умови континентального клімату – мороз їй не шкодить. Деякі декоративні види потребують укриття в перші роки росту. Восени деревам можна робити обрізку приростів на третину їх довжини. Єдине, чого потрібно берегтись, – газових та димових забруднень.

В саду ялинку використовують в якості солітера для групових та одиночних посадок. Поруч з нею можна садити листяні дерева для прикрашання широких алей. Для маленьких присадибних ділянок і альпінаріїв підійдуть низькорослі та карликові види.

Раз на рік потрібно додавати добрива. Найкращий час та місце для висадки кущів ялинки – весною, в чорнозем. Хоча саджанці швидко приживаються в будь-якому місці, навіть в тіні дерев.

Умови посадки не занадто відрізняться для всіх видів. Головне – слідкувати за тим, щоб корені дерева не були занадто сухими. Це відповідальний момент, адже оголені корені можуть швидко загинути під сонцем та вітром. Перед придбанням саджанців слід поцікавитись у продавця про умови їх перевезення, аби бути впевненим, що їм нічого не нашкодить.

Блакитну ялинку саджають взимку, при цьому ґрунт не повинен бути затоплений. Для цього його зрихляють і роблять дренаж. Глибина ями – приблизно 60 см, а відстань між саджанцями повинна бути не менше 3 метрів.

На правах реклами

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: