fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Є категорія людей, які не розуміють іншої мови, крім сили", – капелан "Залізняк" у Франківську пояснив, чи вбивство на війні є гріхом

"Є категорія людей, які не розуміють іншої мови, крім сили", – капелан "Залізняк" у Франківську пояснив, чи вбивство на війні є гріхом

Суспільство 08:05, 28.02, 2016

В Івано-Франківську пройшов другий медіафорум “Церква і журналістика”.

Одним з доповідачів на форумі був капелан о. Микола Мединський, "Залізняк", який роздумував над цінністю людського життя в умовах війни. Зокрема, чи є вбивство ворога на війні порушенням заповіді "Не убий!", пише Бліц-Інфо.

"'На захисній війні вбивство не є гріх. Адже захист свого народу є не лише правом, а й обов'язком кожного воїна. Ви скажете: а як же заповідь? Наведу приклад: на позиції сидить воїн. Позаду нього дитсадок і лікарня, а попереду наближаються 10 ворогів. Чи буде вбивство ворогів порушенням заповіді? Якщо він їх не знищить, то вони вб'ють його, а потім повбивають дітей у садку і хворих у лікарні. В такому випадку він теж порушить заповідь "не вбий". Адже бездіяльність теж злочин. І мовчазною згодою ми теж причетні до вбивств. Христос говорив: хто з мечем прийде, той від меча і загине. Тому агресор, який убиває, гвалтує і знищує нашу землю вже не ближній, а ворог і загине від меча, а це не порушення заповіді", – пояснив капелан.

В той же час отець Микола пригадав випадок, коли бійці попросили його поховати вбитого ворога за християнським звичаєм. Це було дуже небезпечно, адже в тому місці працював снайпер. Поте він погодився і разом з воїнами поховав померлого. 

"Ось це і є справжня любов до ближнього. Воїни знищили ворога, проте помолились за його душу і поховали його як ближнього",  пояснив капелан.

Також отець звернув увагу на тему домовленостей і їх порушення.

"Є категорія людей, які не розуміють іншої мови, крім сили, і жодні домовленості з ними не допоможуть. Уявіть, якби архангел Михаїл домовлявся з Люцифером. Такого не може бути, навіть якби мова йшла про мир у Всесвіті. Ми зараз знаходимось теж в такій стуації, коли нас змушують домовлятися про мир з Московією. Я не проти домовленості, проте варто згадати, що протягом всієї своєї історії вона не дотрималась жодного мирного договору",  зауважив священик.

Зважаючи, що війну на Сході називають братовбивчою, адже, крім російських військ і найманців, там воюють жителі Донбасу, у присутніх виникло запитання, чи не є гріхом вбивати своїх ближніх, братів по крові.

"Зрадник стоїть на рівні ворога. Вони хоч і є нашими братами по крові, проте це яничари по духу і мисленню, а значить – вороги",  зазначив отець. 

 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: