fbpx

Йордана Дранчук поділилася фотографіями проекту "Архітектура. Музика. Балет" з обласної бібліотеки

Культура 17:57, 06.12, 2017

Фотохудожниця Йордана Дранчук оприлюднила в мережі другу частину мистецького проекту "Архітектура. Музика. Балет".

Проект покликаний привернути увагу до архітектури та культури Івано-Франківська. 

Фотосесія танцівниць з балетної школи Вадима Пісарєва для опублікованих знімків проходила у приміщенні будівлі обласної бібліотеки. Йордана Дранчук поділилася світлинами на своїй сторінці у соцмережі facebook.

Наприкінці ініціатори проекту оберуть найкращі 12 світлин, які увійдуть до календаря.

Раніше світлинами робочого процесу ділилася активістка та ініціаторка проекту "ФранківськЯкийТребаБерегти" Марія Козакевич.

Довідково:

Будинок – пам’ятка архітектури за адресою Чоровола, 22, побудований в 1913 р., має свою багату історію.
Автором проекту та керівником будови був Ф. Януш – творець перших у місті п’ятиповерхових залізобетонних будівель. Кам’яниця має велике містобудівне значення, оскільки належить до перших споруд у місті, зведених у стилі функціоналізму. Чотириповерхова, з лаконічною пластикою, з зображенням на аттику герба Галичини – лева, що спирається на скелю.
У 1916 році кам'яниця стає "Народним Домом", а після проголошення ЗУНР – штабом української громади міста. В ній працювали філія "Просвіти", "Українська бесіда", "Молода громада".
Будинок бачив у своїх стінах відомих діячів Галичини: Л. Бачинського, В. Яновича, І. Мирона. Виступали тут і М. Грушевський, С. Русова. Після війни в приміщенні знаходились філіал Музичного інституту ім. Лисенка та банк "Самопоміч", перший поверх займали крамниці.
Четвертий поверх був відведений під житлові приміщення. В останні роки життя тут мешкав і мав свою адвокатську канцелярію Лев Бачинський – колишній віце-президент ЗУНР, голова радикальної партії, адвокат, довголітній депутат австрійського та польського парламентів. Бував тут у гостях в Бачинського і видатний письменник В. Стефаник.
У 1941-44 роках в будинку розміщувалась філія Українського центрального комітету, яку очолював викладач місцевої гімназії Микола Лепкий (молодший брат відомого письменника Б. Лепкого).
У радянські часи у будинку розміщувались обласний та міський суди, юридична консультація, обласна колегія адвокатів.
Від грудня 1996 року ним володіє обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, найбільша книгозбірня області. До послуг читачів – майже півмільйонний книжковий фонд, фонд періодичних видань, який включає понад 900 назв, повнотекстові бази даних EBSCO, Омега, фонд електронних видань.

Історична довідка від Марії Козакевич та ГО "ФЯТБ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: