fbpx

З 1 січня українців зобов'язали сортувати сміття: яким буде штраф

Суспільство 21:47, 03.01, 2018

Від 1 січня 2018 року в Україні встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Водночас українців зобов'язують сортувати сміття.

Це передбачено Законом України "Про відходи", до якого були внесені відповідні зміни ще 2012 року, передає "112 Україна".

Так, згідно з документом, великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи у складі побутових мають збиратися окремо від інших видів. Штраф за порушення такої норми для населення становитиме від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн, розповів  начальник управління благоустрою територій Максим Барінов.

Водночас міністр екології і природніх ресурсів Остап Семерак називає такі штрафи "непомітними".

"Будемо просити парламент істотно переглянути норми, передбачені в адміністративному кодексі. Можливо, стосовно деяких порушень потрібно перекваліфікувати і в кримінальну відповідальність", – зауважив він.

Крім того, згідно з документом, небезпечні відходи мають відокремлювати на етапі збирання чи сортування та передавати спеціалізованим підприємствам, які отримали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Закон також передбачає, що перевозити сміття мають у спеціально обладнаних автівках. Виконавця таких послуг визначатимуть місцеві органи на конкурсних засадах.

"Захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах. Під час обрання органами місцевого самоврядування або місцевими державними адміністраціями схеми санітарного очищення перевага надається пропозиціям, що передбачають більший ступінь перероблення чи утилізації побутових відходів", – зазначається у повідомленні.

Водночас повідомляється, що спалювання сміття дозволене лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об'єктах і тільки з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

Також закон забороняє проектування, будівництво та експлуатацію полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: