fbpx

З липня безоплатна юридична допомога пошириться на цивільний та адміністративний процес, – адвокат Людмила Желізняк

Суспільство 08:40, 20.06, 2015

У Франківську відбулася "літня зустріч" правників. Представник Ради адвокатів та член Асоціації правників України в Івано-Франківській області Людмила Желізняк розповіла, як працює система надання безоплатної правової допомоги в області та про її зміни з липня цього року.

Відбулася літня зустріч членів Івано-Франківського відділення Асоціації правників України, Ради адвокатів Івано-Франківської області, представників Громадської приймальні "Української Гельсінської спілки з прав людини" в Івано-Франківській області, Станіславської правозахисної групи та громадської організації "Прикарпатський центр правової допомоги". На зустрічі обговорили взаємодію при наданні безоплатної правової допомоги. 

Адвокат, тренер-модератор зі встановлення стандартів надання безоплатної правової допомоги, член Ради адвокатів в області та учасник Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Людмила Желізняк повідомила, що з 1 липня така допомога поширюється на цивільний та адміністративний процес. Досі адвокати Івано-Франківського регіонального координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги працювали лише в межах кримінального процесу. 

Надання безоплатної юридичної допомоги передбачає функції адвоката плюс консультації по процесу і допомога у складанні документів.

"Не всім належить надання безоплатної правової допомоги, – пояснила Людмила Желізняк. – На кого поширюється така допомога в рамках координаційного центру, визначає закон. Зокрема, це малозабезпечені, переселенці, інваліди і т. ін".

Порядок надання безоплатної правової допомоги визначається Законом України "Про безоплатну правову допомогу". Найбільш вразливе населення, яке в цей час потребує безоплатної допомоги, – переселенці зі Сходу та півдня України, учасники АТО та члени їхніх сімей, відзначили правники.  

За словами Людмили Желізняк, безоплатна правова допомога надається адвокатами, які працюють в Івано-Франківському регіональному центрі, в усіх районах області. Щоправда, у гірських віддалених районах бракує спеціалістів. 

"У Косові, Верховині мало адвокатів, двоє-троє на весь район, але зате це люди, які працюють просто фанатично. По суті, вони чергові в координаційному центрі і постійно є напоготові. Наш ліміт прибуття на місце виклику до затриманого клієнта – до години часу", – повідомила адвокат.

У Регіональному координаційному центрі працюють близько 120 адвокатів, які пройшли конкурсний відбір. Зі 69 спеціалістами укладені контракти на надання безоплатної правової допомоги мешканцям Прикарпаття  власне ці адвокати постійно працюють у кримінальному процесі. Що стосується решти, то вони залучаються час від часу за угодою. Саме ці адвокати, як планується, "закриють" цивільний і адміністративний напрям безоплатної правової допомоги. 

Безкоштовну правову консультацію можна отримати в Громадській приймальні "Української Гельсінської спілки з прав людини", Станіславській правовій групі та ГО "Прикарпатський центр правової допомоги".

Приватних адвокатів залучають до надання безкоштовної допомоги для представлення інтересів громадян в судах, оскільки громадські організації надають тільки первинну допомогу, відзначив ведучий "літньої зустрічі" правників Прикарпаття, керівник Юридичної компанії "Lex Consulting" Володимир Костюк. 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: