fbpx

З початку року на Прикарпатті зареєстровано чотири злочини щодо сексуального насильства над дітьми

Суспільство 08:21, 18.11, 2017

Сьогодні, 18 листопада, відзначається Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. Це є свідченням визнання європейською спільнотою масштабності проблеми насилля над цією вразливою категорією населення, яка не оминула й Україну.

У цьому році в нашій країні вже зафіксовано 164 факти зґвалтувань дітей або насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом з ними. На Прикарпатті у 2017 році сталося 4 злочини цієї категорії. Серед потерпілих були як дівчатка, так і хлопчики. До суду за цей період направлено 6 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх, повідомила начальник управління превенції служби у справах дітей управління поліції в Івано-Франківській області Алла Бойчук.

"Слід зазначити, що сексуальне насильство над дитиною є латентним явищем. Діти та батьки дітей, які пережили його, нерідко не розповідають про те, що сталося, і не повідомляють про злочин у відповідні служби. Тому надзвичайно важливо виявляти такі випадки, не допускаючи тривалого насилля чи нових його жертв. Дорослим, а передусім батькам, вихователям та вчителям варто звернути увагу на можливі індикатори у поведінці дітей, які зазнали сексуального насильства. Ці прояви не є визначальними, але дозволяють припустити наявність сексуального насильства, якщо вони спостерігаються протягом тривалого часу або в особливих комбінаціях. Насторожити повинні, зокрема, незвичайні знання на сексуальну тематику, сексуалізоване вираження прихильності або поведінки, незвичайна боязнь або несподівані зміни в почуттях, що стосуються певної конкретної людини, підозріла таємна "дружба" між дитиною та старшою людиною, раптова зміна у поведінці  надмірна агресія чи поступливість, депресія, низька самооцінка, поганий фізичний догляд за собою та інше",  наголошує Бойчук.

Важливим індикатором сексуального насильства є спроби дитини розповісти про нього або вербально, або в малюнках.

Поряд з цим необхідно навчити дитину правилам соціальної поведінки: не розмовляти з невідомими людьми, не брати цукерок чи інших солодощів від незнайомців, не підтримувати розмову про себе та свою сім’ю та інше.

"Встановіть та намагайтесь підтримувати з дитиною такий рівень довіри, щоб вона змогла розповісти вам різні "нестандартні" ситуації і при цьому розуміла, що кричати на неї ви не будете. Інколи діти краще будуть терпіти, але не скажуть, оскільки бояться покарання",  радить Алла Бойчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: