fbpx

За час навчання у школі 20% дітей втрачають здоров'я, – Марія Бойко

Суспільство 19:20, 11.10, 2018

Щодня лікарі констатують погіршення стану здоров’я дітей. Ситуація із захворюваністю дітей шкільного віку щороку стає дедалі складнішою. Все більше малечі страждає від невиліковних хвороб.

Про здоров’я дітей як запоруку їхнього розвитку та успішності розповіла сьогодні на першому батьківському форумі начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської міськради Марія Бойко. Основна відповідальність за здоров’я дітей лежить на їхніх батьках.

"Щодня ми говоримо, що багатьом хворобам можна було би запобігти, якби медики були більш переконливими, а батьки були більш слухняними і прислуховувалися, а не йшли на пораду до "доктора Google", а до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря", – радить Марія Бойко.

За статистикою кожна друга дитина в Україні має хронічні захворювання. Майже 2/3 дітей через поганий стан здоров’я мають перешкоди у виборі майбутньої професії. Невпинно зростають захворювання органів дихання. В Івано-Франківську найбільш поширені хвороби очей, кісток і м’язів, органів травлення.

"Діти частіше мають захворювання репродуктивних органів – а це наше майбутнє і майбутній генофонд України,  зауважує Марія Бойко.  Найбільш небезпечними є захворювання нервової системи, оскільки це психічне і психологічне здоров’я дітей. Без психічно здорової дитини ми не можемо говорити про майбутнє нашої держави".

Чимало проблем виникає через ігнорування батьками щорічних медоглядів. Довідки до школи часто намагаються зробити через знайомих лікарів без жодної діагностики. Або ж через поспіх ретельним обстеженням дітей приділяється недостатньо часу.

"А потім випадково виявляється, що дитина має якесь захворювання, а ми себе картаємо. Чому б НЕ піти, чому НЕ обстежити, чому НЕ знати реальний стан справ? Ми не даємо своїм дітям можливості пройти обстеження",  стверджує головний медик міста.

1

Найбільше медогляди діти проходять у травні (напередодні вступної кампанії) та у серпні (перед навчальним роком). Згідно зі статистикою, цього року медичне обстеження пройшло 28 тисяч дітей шкільного віку – від 6 до 17 років. У перший клас пішли 92% здорових дітей, 8% мали проблеми зі здоров’ям. У 5 клас після молодшої школи переходить 81% здорових дітей. Серед учнів 9-10 класів, які готуються до вступу, до ЗНО – здорових залишається 73%.

"За час навчання у школі за 11 років із 90% здорових дітей ми втрачаємо 20%… Ці цифри мене вже кілька років приголомшують",  ділиться Бойко.

За її підрахунками, кожен третя дитина має хронічні захворювання. Щороку цей показник збільшується. Вона переконана, що це є виявом "любові" батьків, які все більше дозволяють дітям проводити час за комп’ютером, їсти фастфуд та дають все, що діти просять.

Кожна третя дитина має не тільки психологічні, а й психічні проблеми. До цього призводить брак спілкування.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: