fbpx

За два місяці прикарпатці заборгували за газ 150 млн – боржникам погрожують припинити газопостачання

Суспільство 16:10, 22.12, 2018

З початку опалювального сезону заборгованість жителів Прикарпаття перед ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" за спожитий природний газ зросла на 150 млн грн. Станом на 22 грудня борг населення Івано-Франківщини складає 320 млн грн.

Найбільшими боржниками є мешканці Івано-Франківська  100 млн грн, Коломийського  40 млн грн та Калуського району – 30 млн грн.

Збільшення неплатежів за газ пов’язане з початком опалювального сезону та відповідно різким збільшенням обсягів споживання газу.

Ситуацію ускладнило запізніле призначення субсидій населенню. В очікуванні державної допомоги споживачі газу не сплачують за використані кубометри, інформує прес-служба ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут".

Станом на початок грудня 2018 року вона призначена 23%, в той час як минулого опалювального сезону її отримували 60% клієнтів "Івано-Франківськгаз Збуту".

Через високий рівень заборгованості побутових споживачів ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" як постачальник газу для населення зі спеціальними обов’язками" не може вчасно розрахуватися за поставлений газ з НАК "Нафтогаз України". Інших джерел фінансування для закупівлі газу компанія не має.

"Відповідно до постанови Кабміну № 867, умова гарантованих поставок газу населенню є недопущення росту заборгованості "Івано-Франківськгаз Збуту" перед НАК "Нафтогаз України". Іншими словами, починаючи з 1 листопада цього року неплатежі нашої компанії не повинні перебільшити загальної суми боргу по побутовим споживачам, зафіксованої станом на 1 жовтня 2018 року. В іншому разі газопостачання може бути припинено", – каже директор "Івано-Франківськгаз Збут" Юрій Пилипів.

З метою забезпечення безперебійного газопостачання ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" закликає вчасно оплачувати спожитий газ. Боржникам компанія змушена припинити поставки газу. Першим кроком до цього є письмове попередження про припинення газопостачання. За 11 місяців цього року було вручено 15 651 попередження на загальну суму заборгованості 17,1 млн грн.

Якщо реакції з боку неплатників немає, за дорученням на відключення постачальника відбувається припинення газопостачання, а справа передається до суду. Після відключення майже 80% споживачів погашають заборгованість протягом кількох днів. Для відновлення газопостачання необхідно погасити не лише борг, а й відшкодувати витрати за відновлення газопостачання.

Якщо споживач не може оплатити усієї суми заборгованості, він має право укласти договір реструктуризації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: