fbpx

За енергетичну незалежність: у Надвірній нафтовики провели черговий мітинг. ВІДЕО, ФОТО

Суспільство 17:29, 15.06, 2017

Працівники НГВУ "Надвірнанафтогаз" на центральній площі у Надвірній провели мітинг під гаслом "Нафтовики Надвірнянщини за енергетичну незалежність України". Вимагають не допустити занепаду нафтогазовидобувної галузі на Прикарпатті, масового звільнення працівників та зберегти енергетичну незалежність України.

Мітинг провели у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалась в ПАТ "Укрнафта": непродовження спецдозволів на користування надрами, невирішення проблеми заборгованості перед бюджетом всупереч енергетичній стратегії України, а також проти економічно необґрунтованої реорганізації ПАТ "Укрнафта" та ліквідації Прикарпатського УБР.

"Дізнались ми про оцю злощасну програму ліквідації нафтової галузі саме від народного депутата Юрія Дерев’янка. Він написав свій запит до НАК "Нафтогазу" і до голови ПАТ "Укрнафта" Ролінса, і НАК "Нафтогаз" дав відповідь, і ми тільки тоді взнали, яка "чорна доля" чекає нас всіх", – зазначив голова первинної профспілкової організації Прикарпатського УБР Григорій Третяк.

 

"Розумієте, як хитро вони діють – вони витісняють нас з роботи, виводять поза штат, різними методами і напівзаконними діями. І отака незрозуміла позиція НАК "Нафтогазу", прем’єр-міністра і влади в цілому – ніхто не втручається в ситуацію, яка склалася. Забирають ліцензії на родовища, не дають дозволи на їх розробку",  заявив голова первинної профспілкової організації НГВУ "Надвірнанафтогаз" Олександр Діканьов.

Впродовж року спільно з профспілковою організацією Прикарпатського УБР та НГВУ "Надвірнанафтогаз" нардеп Юрій Дерев’янко та депутати місцевих рад від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ намагаються донести цю проблему до керівництва ПАТ "Укрнафта", НАК "Нафтогаз України". 

"На жаль, ПАТ "Укрнафта" та її керівництво не зважає на позицію профспілки, на звернення, прийняті місцевими радами, на звернення і запити, направлені народним депутатом Юрієм Дерев’янком, і продовжує вживати дії з так званої реорганізації підприємства, яка тягне за собою ліквідацію його структурних підрозділів. Стало відомо, що планують ліквідувати не лише Прикарпатське УБР, але й нафтогазовидобувні управління",  каже юрист, помічник-консультант народного депутата Юрія Дерев’янка Ольга Ганиш.

Ольга Ганиш наголосила, що на черговий запит Юрія Дерев’янка надійшла відповідь від керівника ПАТ "Укрнафта" Марка Ролінса, в якій він заявляє, що жодних порушень у проведенні реорганізації підприємства немає, і звинувачує профспілкову організацію у перевищенні своїх повноважень.

"Первинна профспілкова організація діє в інтересах працівників, в інтересах області та всієї держави загалом. Адже ліквідація структурних підрозділів призведе і до зменшення надходжень до бюджетів різних рівнів, ліквідація Прикарпатського УБР матиме наслідком і зменшення видобутку нафти і газу, що нестиме загрозу енергетичній незалежності України",  заявила Ольга Ганиш.

На рівні Києва інтереси нафтовиків разом з Дерев’янком відстоює депутат обласної ради Ольга Федишина, яка неодноразово брала участь у зустрічах з керівництвом НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укрнафта".

"Ми і надалі будемо допомагати представникам профспілки в боротьбі за свої законні права. Наступного тижня має відбутися засідання профільного комітету Верховної Ради, де повинні заслухати питання щодо ситуації, яка склалася навколо ПАТ "Укрнафта",  запевнила Федишина.

До засідання долучиться і депутат Надвірнянської районної ради Тетяна Пришляк, яка переконана у необхідності зберегти нафтогазовидобувну промисловість Надвірнянського району, де чи не в кожній сім’ї є буровики та нафтовики.

"Фракція ВОЛЯ і весь склад Надвірнянської райради підтримує нафтовиків, ми показали свою позицію державному керівництву і прийняли відповідне звернення. Я виросла в родині нафтовиків, мій батько майже сорок років працював в Надвірнянському УБР. Його ліквідація була страшною втратою для буровиків та їхніх сімей, вони вкладали в галузь свої вміння та душу, віддавали цій нелегкій професії здоров'я та сили. Тоді закриття Надвірнянського УБР відбулося за мовчазної згоди влади, депутатів. Сьогодні цього допустити не можна. Адже нам добре відомо, які наслідки мають подібні "реорганізації", "реформи" та "оптимізації", – зазначає Тетяна Пришляк.

Під час акції понад 300 мітингувальників схвалили звернення до керівництва держави з вимогами відкликати рішення Наглядової ради щодо ліквідації Прикарпатського та Охтирського УБР, притягнути до відповідальності причетних до банкрутства ПАТ "Укрнафта", припинити розвал підприємства та розгін працівників. Оптимальним вирішенням цих проблем нафтовики вважають передачу ПАТ "Укрнафта" у власність держави.

На правах реклами 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: