fbpx

За "квартирантів" треба платити: франківська податкова шукає у ЗМІ та Інтернеті, хто здає квартири

Суспільство 10:02, 10.09, 2016

Громадяни, які здають житло в оренду, зобов'язані щоквартально сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий податок.

Про це наголошують у Івано-Франківській ДПІ.

У відомстві кожного дня аналізують оголошення місцевих ЗМІ та інтернет-видань, отримують дані з інших джерел і володіють інформацією про осіб, що здають своє житло, а також іншу нерухомість в оренду та одержують за це певну суму доходів і відповідно не сплачують податки.

"Зокрема, якщо орендар (квартирант) та орендодавець (той, хто здає житло) є фізичними особами (не підприємцями), то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є особа, яка надає житло у найм та отримує доходи. Кожен орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного періоду. А саме, впродовж 40 календарних днів після останнього дня такого звітного кварталу", – йдеться у повідомленні.

Всі отримані доходи від здавання в оренду нерухомості оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим податком  1,5 відсотки.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: