fbpx

За минулий рік споживання газу на Прикарпатті скоротилося на 16 відсотків

Суспільство 14:20, 20.08, 2014

Завдяки біопаливу та "чистій" енергії Івано-Франківщина скорочує споживання газу.

Такий спосіб обійтися без газу стає доробком прикарпатців на шляху до енергонезалежності. Адже цієї зими буде великий ризик померзнути у тих, хто не створить умов для відходу від звичного "блакитного" палива, котре перестало поставлятися зі сходу, повідомляє ecotown.com.ua.
 
Комунальні служби проаналізували пропозиції про використання електрокотлів для обігрівання. Виявилося, що до цього не готові ані кожна квартира, ані будинок, ані "Теплокомуненерго". Відсутні мережі відповідної потужності та кошти для їх переобладнання у комунальників. Потрібні й додаткові потужні трансформатори.
 
Для Івано-Франківської області найбільш перспективним є розвиток відновлюваної енергетики, зокрема біомаси, відходів деревини. Ресурс цього палива в області великий. Опалювати дровами і тирсою можна і в комунальних котельнях, і в приватних оселях.
 
В Івано-Франківську на твердому паливі працюють дві комунальні котельні. Проектами передбачено, щоб перевести на таке опалення онкодиспансер та геріатричний пансіонат. Шукають гроші. Бажаним було б державне кредитування або інвестиційні кошти.
 
Продовжуються пошуки місцевих винахідників та раціоналізаторів. Володимир Іванов, один з них, на кошти спонсорів з харківськими партнерами запустив в дію фотоелектричну та теплову сонячну станцію для басейну університету. До цього, шість років тому, він обладнав свою квартиру сонячним водонагрівачем. Використовує нічний тариф для дешевого електричного нагрівання та акумулювання гарячої води вночі. Оплата за обігрівання у нього вдвічі менша, ніж у сусідів. 
 
Зараз в області на твердому паливі працює 20% котелень. Вже в минулому році скоротили споживання газу на 16%, що оцінено в 185 млн грн.
 
kotelnaya.jpg
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: