fbpx

За минулий рік у Франківську провели понад 500 експертиз у водіїв на алкогольне сп’яніння

Суспільство 19:43, 31.01, 2019

31 січня в обласній психоневрологічній лікарні №1 відбувся круглий стіл щодо діагностики сп’яніння учасників дорожнього руху.

Про це повідомляє прес-служба ІФ ОДА.

Під час зустрічі присутні підбили підсумки за рік, визначили слабкі місця спільної роботи та що потрібно зробити для вдосконалення співпраці.

За словами головного лікаря ОНД Валерія Скопича, за минулий рік на території Прикарпаття проведено більш як 500 експертиз на алкогольне сп’яніння, з яких 40% підтверджено. Щодо наркотичного сп’яніння, то їх зареєстровано 60 випадків, з яких всі, окрім двох, підтвердилися.

Однією з найголовніших проблем, на думку обласного нарколога, є те, що вимоги до якості діагностики високі, а лікарів підготовлено мало. Це спеціаліст пов’язує із завантаженням закладів післядипломної освіти в Україні.

"Завдяки розумінню керівництва Івано-Франківського національного медичного університету з минулого року ми впровадили курс тематичного вдосконалення для лікарів-наркологів на Франківщині. Тепер наші фахівці можуть пройти навчання в області і не потрібно їм їхати в Київ, Харків чи Львів. Загалом за попередній і цей рік нам вдасться підготувати близько ста лікарів. Це якраз той мінімум, який необхідний для того, щоб можна було вчасно доставити водія на огляд в межах 10-15 кілометрів",  зазначив Валерій Скопич.  

Є також певні проблеми і щодо методів виявлення сп’яніння наркотичними речовинами. Франківські наркологи користуються імуноферментними тест-системами, які запроваджуються відразу під час огляду водія і у разі позитивного аналізу є недостатніми. Тому потрібно робити ще один аналіз, який проводять або на біохімічних аналізаторах, або на спеціальних реактивних приладах, які визначають кількість та вид речовини. Без такого підтвердження це сп’яніння юридично не може бути правдивим. На жаль, в багатьох регіонах України, зокрема і в Івано-Франківській області, такої можливості немає.

Адміністрація наркологічного диспансеру виходить з клопотанням на обласну раду щодо перегляду фінансів, які були закладені на вирішення проблем дорожньо-транспортного травматизму, і надіється, що в цьому році вдасться придбати необхідне обладнання. Як повідомляє головний лікар наркологічного диспансеру, такий прилад коштуватиме в межах 4-5 мільйонів гривень.  

У свою чергу начальник відділу ДОЗ Лідія Сенюта пригадала учасникам зустрічі про правильність оформлення лікарями-наркологами документів на спецперевірку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: