fbpx

За позовом прикарпатки до держави Україна ЄСПЛ рекомендував відкрити ринок землі

Економіка 15:34, 27.05, 2018

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) за позовом двох осіб (жителів Тернополя та Івано-Франківська) визнав мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні порушенням прав людини.

Про це йдеться в прес-релізі ЄСПЛ, передають Українські Новини.

"Абсолютна заборона України на купівлю та продаж сільськогосподарських земель призвела до порушення прав людини, уряд має ухвалити збалансований закон", – сказано в ньому.

Зазначається, що 22 травня ЄСПЛ виніс постанову у справі "Зеленчук і Цицюра проти України".

Це справа стосувалася скарги двох осіб Софії Зеленчук з Івано-Франківська та Віктора Цюцюри з Тернополя на мораторій на продаж сільськогосподарських земель, що, за їхніми словами, порушив їхні майнові права як власників таких ділянок.

ЄСПЛ зазначив, що після розпаду СРСР Україна в основному розподіляла сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але при цьому влада ввела, імовірно на тимчасовій основі, заборону на продаж таких земель, відому як "мораторій на землю".

Уряд стверджував, що ця міра завадила концентрації землі в одних руках.

"Разом з тим суд встановив, що держава не визначила справедливого балансу між загальними інтересами спільноти та правом власності заявників", – сказано в прес-релізі.

Суд постановив, що уряд має вжити законодавчих заходів для забезпечення належного справедливого балансу для власників сільськогосподарських земель.

При цьому ЄСПЛ зазначає, що це рішення суду не означає вимоги до України негайно ввести необмежений ринок продажу сільськогосподарських угідь.

Суд не присужував заявникам грошової компенсації.

Заступник міністра юстиції – уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина заявив, що Кабінет Міністрів розгляне можливість оскарження рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Рішення ще не набуло чинності, є 3 місяці для його оскарження у Великій палаті ЄСПЛ. Мені невідомо, чи будуть його оскаржувати заявники, а своє рішення про необхідність оскарження уряд прийме в колегіальному режимі", – сказав він.

Ліщина зазначив, що рішення ЄСПЛ не зобов'язує Україну невідкладно відкрити ринок землі, але зазначає, що суд дав Україні "розумний строк" на вирішення цієї проблеми.

З його слів, "розумний строк" може становити 1-2 роки для того, щоб влада України прийняла рішення про відкриття ринку землі в тій або іншій формі.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель строком на 1 рік до 1 січня 2019 року.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: