fbpx

За три місяці лише 39 прикарпатців викликали поліцію через мобільний додаток "My Pol"

Суспільство 18:32, 09.11, 2018

Користувачі найчастіше натискають кнопку SOS, лінуючись правильно обрати категорію правопорушення.

Нагадаємо, стартувала робота додатку на Івано-Франківщині 1 серпня. За його допомогою громадяни можуть повідомити до поліції про вчинення злочину або надіслати сигнал “SOS” у разі екстремальної ситуації чи прямої загрози життю та здоров’ю, інформує сектор комунікації поліції Івано-Франківщини.

Наразі додатком скористалися 39 людей. Виклики до поліції надходять з різними повідомленнями. Йдеться про такий вид і кількість викликів: хуліганство – 4, інформаційного характеру – 3, тяжкі тілесні ушкодження – 1, крадіжка – 1, ДТП – 1, пошкодження майна – 1.

Крім того, надійшло 28 повідомлень категорії “SOS” – погроза фізичною розправою або вбивством, жодне з яких не знайшло свого підтвердження. Відтак робимо висновки, що людям простіше натиснути на телефоні кнопку “SOS”, не обираючи категорію порушення. Але зауважимо, що до поліції надходить безліч повідомлень, на які обов’язково реагують поліцейські. Тож повідомлення про погрозу фізичною розправою або вбивством змушує реагувати якнайшвидше, а вже при приїзді з’ясовується, що людина полінувалася обрати відповідну категорію повідомлення на своєму телефоні.

На усі без винятку повідомленнями поліція відреагувала виїздами на місце події, провівши профілактичні бесіди чи роз’яснивши ту чи іншу інформацію. Додамо, що відомості до ЄРДР за викликами по “My Pol” не вносилися, осіб поліцейські не затримували, бо на це не було підстав. Також не складали правоохоронці протоколи про адміністартивні правопорушення.

Нагадаємо, за допомогою додатка абоненти надсилають з телефона повідомлення про ситуацію, яку вони бачать або у яку потрапили. Якщо немає можливості повідомити деталі, абонент тисне кнопку “SOS”, що означатиме для поліцейського у будь-який час доби невідкладно поспішити на допомогу. Її потрібно застосовувати тільки у випадку прямої загрози життю. Для цього потрібно натиснути та утримувати кнопку “SOS”  і поліцейські в ситуаційному центрі отримують дані про характер загрози та ваше місце перебування. Також з додатка громадяни можуть отримувати повідомлення і від поліції. В основному вони можуть стосуватися інформації про виникнення екстреної ситуації в тому чи іншому мікрорайоні, перекриття дорожнього руху, переслідування зловмисника тощо.

Додаток можна встановити через “Google play“, “App Store

Через додаток поліція може попередити мешканців області про ту чи іншу ситуацію: затори, негоду. Зокрема йдеться: про екстрені події; про оперативні події; про оцінку роботи поліцейських.

Додаток є безкоштовним і дотримується правового поля. У додатку можна читати регіональні та національні новини. Крім того, можна знайти на карті найближчий відділ чи лікарню. Це в резонансних і небезпечних ситуаціях великий плюс.

Закон про персональні дані спрацьовує у додатку: поліція не має можливості втручатися у ваш смартфон. Адже ходили чутки, наче це можливо. Про це приватна компанія-розробник підписувала договір. Мешканців просять не зловживати додатком, аби лише перевірити роботу поліції. Адже за хибний виклик передбачена відповідальність.

У додатку розміщені рекомендації, як спілкуватись із поліцейськими: у разі затримання, у відділку поліції та при перевірці документів. Тут розписані повноваження поліцейських, правила поведінки, якщо ви свідок злочину.

До речі, кожен може ввести групу крові та, при наявності, назву медичних препаратів, на які у вас алергічні реакції, та хронічні захворювання. Тоді під час нещасного випадку поліція швидше та ефективніше надасть вам допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: