fbpx

За тиждень на Прикарпатті знайшли рештки 27 невідомих солдатів Першої та Другої світових воєн. ВІДЕО

Суспільство 08:45, 29.08, 2017

Протягом 15 – 22 липня у Верховині, Яремчі, Ворохті Івано-Франківської області в районі гори Кукул пройшла Всеукраїнська пошукова експедиція "Карпати -2017".

За шість днів експедиції було пройдено понад 200 км, знайдено 27 невідомих солдатів (імовірно – 16 Російської імператорської армії, 6 військовослужбовців німецької армії періоду Першої світової, 1 солдат Вермахту і 4 солдати Червоної армії періоду Другої світової), виявлено 56 вибухонебезпечних предметів, повідомили у ВГО "Союз "Народна Пам'ять".

Виявлено безліч цікавих знахідок часів Першої та Другої світових воєн, які, безумовно, прикрасять музейні експозиції України. Також завдяки інформації, отриманої від місцевих жителів, учасники експедиції виявили покинуте австрійське військове кладовище і визначили його межі. Наступного року пошуковці планують відновити кладовище спільно з партнерами з Австрії.

Цього року "Союз "Народна Пам'ять" оголосив орієнтацію всіх своїх регіональних підрозділів не тільки на перепоховання останків захисників і визволителів Вітчизни, а й на відновлення історичної правди про минулі на конкретно взятих ділянках бойові дії Першої та Другої світових воєн. Багатопрофільний пошуковий колектив вирішив закласти основи майбутньої галузі загальної археології з назвою "Археологія воєн". Вперше робляться початкові, але впевнені кроки до впровадження методик криміналістики і геофізики в традиційні і далеко недосконалі на сьогоднішній день методики пошукової роботи.

Пошукова експедиція "Карпати-2017" була орієнтована саме на ці дві мети – військово-меморіальну та науково-дослідну. Успіх заходу очевидний. Звіти керівників пошукових груп будуть опубліковані, оригінали документів – передані до державного архіву. Вчені Інституту історії НАНУ отримали нові джерела для вивчення бойових дій та їх наслідків для армій воюючих сторін в Карпатському регіоні в період осені 1915 – зими 1916 рр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: