fbpx

За зверненням прикарпатського нардепа ГПУ порушила кримінальну справу проти працівників банку Фірташа

Політика 13:43, 31.07, 2015

Генеральна прокуратура України почала досудове розслідування за фактом вчинення працівниками банку "Надра" привласнення майна в особливо великих розмірах.

Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на звернення народного депутата Юрія Дерев'янка. Саме депутатське звернення стало підґрунтям для порушення справи правоохоронцями. 

"Повідомляємо, що 19.06.2015 року Генеральною прокуратурою розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення службовими особами ПАТ "КБ "Надра" привласнення майна в особливо великих розмірах", – йдеться у відповіді ГПУ. 

У відомстві також зазначають, що відповідні дії підпадають під ознаки злочину, передбаченого частиною 5 Статті 191 Кримінального кодексу України. Зокрема, такі злочинні дії караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

"Викладені у Вашому зверненні доводи є безпосереднім предметом перевірки у цьому кримінальному провадженні, за результатами розслідування якого їм буде надано правову оцінку", – додають в ГПУ. 

1

Нагадаємо, раніше народний депутат Юрій Дерев'янко звернувся до Генерального прокурора України Віктора Шокіна з проханням перевірити дії керівництва і власників банку, у тому числі перевірити ймовірний варіант доведення КБ "Надра" до фіктивного банкрутства. 

У зверненні нардеп нагадує, що 5 лютого 2015 року КБ "Надра" було визнано неплатоспроможним на підставі Постанови правління НБУ №83. Після цього 4 червня 2015 року НБУ прийняв Постанову №356, яка передбачала відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "КБ "Надра". 

Дерев'янко також зауважує, що формальна підстава банкрутства банку "Надра" – це недокапіталізація відповідно до вимог стрес-тестування і неприведення діяльності у відповідність до чинного законодавства. 

При цьому нардеп припускає, що процедура ліквідації КБ "Надра", контрольний пакет акцій якої належав міжнародній компанії "Group DF Holdings Limited", одноособовим власником якого є Дмитро Фірташ, могла бути непрозорою.

У якості аргументів на користь своїх припущень він навів у зверненні декілька обставин. 

По-перше, це тривале неприйняття Національним банком рішення про визнання ПАТ "КБ "Надра" неплатоспроможним. 

По-друге, стрімке та рекордне зменшення ліквідності банку. 

По-третє, у першому кварталі 2015 року банк "Надра" став лідером серед банків з 1 групи класифікації НБУ за скороченням коштів юридичних осіб. Йдеться, насправді, фактично за перші 5 днів, адже 6 лютого була введена тимчасова адміністрація. 

Так, портфель валютних вкладів зменшився в 92 рази  з майже 167 мільйонів доларів до 1,8 мільйона доларів, а портфель гривневих вкладів  в 5 разів  з 2,76 мільярда до 566 мільйонів. 

По-четверте, різке скорочення кредитного портфелю ПАТ "КБ "Надра" за перший квартал 2015 року. Обсяг кредитів юридичним особам в національній валюті зменшився на 6,86 млрд гривень, а в іноземній — на 238,7 мільйона доларів. 

Окрім того, ліквідація банку "Надра" завдала шкоди державі в особливо великих розмірах. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб змушений виплатити населенню як вкладникам банку близько 3,8 мільярда гривень, наголошує нардеп. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: