fbpx

Заборгованість із зарплати прикарпатським медикам сягнула критичної межі, – Олег Атаманюк

Політика 12:15, 22.08, 2018

Станом на 16 серпня заборгованість перед працівниками медичних установ Прикарпаття становить майже 33 мільйони гривень. А до кінця року ця сума зросте до 191 мільйона. Такі цифри озвучили спеціалісти обласного Департаменту фінансів на засіданні комісії облради з питань охорони здоров’я.

Найбільший борг перед працівниками медзакладів у Тлумацькому (понад 3 млн грн, а це 90% місячного фонду), Косівському (5,2 млн грн – 84% місячного фонду) та Рогатинському районах (3,1 млн грн – 59,5% місячного фонду).

Відтак депутати Івано-Франківської облради взялися вкотре готувати проект звернення до Мінфіну та МОЗ, в якому проситимуть додаткової субвенції на ліквідацію заборгованості із зарплати працівникам медустанов.

"Люди не можуть отримати чесно зароблені гроші, проблема набрала колосальних об’ємів. Це вже стало дуже поганою практикою в державі. Сім’ї медиків не мають засобів для існування, відтак все частіше спостерігаємо випадки, коли працівники медустанов звільняються і шукають іншу роботу, в основному за кордоном. Для України це просто ганьба",  коментує ситуацію депутат облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Олег Атаманюк.

Така ж ситуація із заборгованістю із заробітної платні склалась і в об'єднаних територіальних громадах. Наразі уже сім ОТГ звернулися до керівництва області, аби погасити заборгованість із зарплати медпрацівникам.

"Громада може утримувати лікувальний заклад вторинного рівня, якщо вона справді спроможна на це. Якщо ні – мусить укладати угоду з ЦРЛ і отримувати якісне обслуговування",  переконаний депутат.

Атаманюк розповідає, навіть якщо повністю спрямувати кошти з перевиконання обласного бюджету на виплату зарплат медикам, питання не вдасться вирішити.

Максимально відстоювати інтереси працівників медичних установ Прикарпаття у Верховній Раді, зокрема і в частині збільшення медичної субвенції для погашення заборгованості, із заробітною платнею, буде і народний депутат України, один із лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев’янко.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: