fbpx

"Заборонити встановлення відьомської вежі": франківський фестиваль "Свято ковалів" звинуватили в окультизмі. ЗАЯВА

Суспільство 16:35, 30.04, 2017

На адресу франківського мера Руслана Марцінківа надійшли листи від кількох місцевих християнських спільнот. Текст усіх заяв дуже подібний – підписанти вигледіли у майбутній спільній роботі ковалів "відверто антихристиянські, магічні, окультні ідеї". Організатори фестивалю "Свято ковалів" з цього приводу виступили із заявою.

У своїх заявах релігійні організації просять міського голову або вплинути на організаторів фестивалю, щоб вони змінили конструкцію майбутньої скульптури, яку ковалі, за традицією, виготовлять разом. Або взагалі – “терміново і негайно заборонити встановлення відьомської вежі”.

Нагадаємо, вже 15 років поспіль в Івано-Франківську на День міста проводять міжнародний фестиваль “Свято ковалів”. У рамках фесту організатори щороку надають майстрам певну тему, франківські ковалі роблять основу великої скульптури, а гості кують її елементи – на власний розсуд. Потім скульптуру збирають і через рік дарують місту – встановлюють у заздалегідь визначених місцях. Так, у Франківську вже стоять “Дерево щастя”, “Великоднє сонечко” та інші композиції.

Цьогорічний, ювілейний, фестиваль пройде 5-7 травня під девізом “Час на нашому боці”  за мотивами циклу фентезі “Часодії” письменниці Наталії Щерби. І спільною ковальською композицію має бути шестиметрова казкова вежа з трьома великими годинниками. Саме її через рік мають встановити на фортечній галереї “Бастіон”, і саме в її декорі стурбовані спільноти нібито виявили “відьмацтво”.

“Ми, громадська організація “Свято Ковалів”, що проводить традиційний міжнародний фестиваль “Свято Ковалів”, метою якого є виключно збереження та розвиток ковальського ремесла, висловлюємо здивування від отриманих листів християнських спільнот, – йдеться у заяві організаторів фесту на адресу мера Руслана Марцінківа. – Наша організація впродовж 15 років дбає про добрі християнські цінності. Організаторами фестивалю “Свято Ковалів” було відреставровано багато християнських храмів Прикарпаття та України: Архікатедральний собор Воскресіння Христового, монастирі в Івано-Франківську, Бучачі, Жовкві, Золочеві, Києві та інших містах. У 2014 році під час фестивалю було створено “Хрест єдності”, який встановлено у селі Тишківці”.

За словами ковалів, єдина мета фестивалю – промоція їхнього мистецтва, Івано-Франківська, області, України. Жодного окультизму, відьмацтва, чогось антихристиянського фест не передбачає. При цьому організатори “Свята ковалів” завжди з розумінням ставляться до віросповідання кожного з іноземних учасників фестивалю (а цього року їх буде приблизно 200 із 10-12 країн) та, напевно ж, сподіваються на розум і міської влади, і релігійних спільнот.

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: