fbpx

Забудова гірського масиву Свидовець може спричинити екологічну катастрофу в Карпатах

Суспільство 12:59, 17.04, 2018

Екологи, активісти, небайдужі місцеві мешканці виступають проти будівництва на Свидовецькому хребті мега-курорту.

16 квітня у Києві в Українському кризовому медіа-центрі відбулася спеціальна прес-конференція учасників ініціативної групи Free Svydovets щодо забудови гірського масиву Свидовець.

Вже 7 місяців учасники ініціативної групи Free Svydovets відстоюють збереження гірського масиву Свидовець, що на Закарпатті, від незаконної забудови мега-курортом. Ініціативна група подала в суд на протиправні розпорядження Тячівської і Рахівської РДА щодо затвердження детальних планів під забудову на Свидовці. Суд задовольнив позов активістів, втім, Тячівська і Рахівська райдержадміністрації подали апеляції. Суд по цій справі відбудеться у Львівському апеляційному суді 18 квітня 2018 року. Ініціативна група продовжує збір підписів під петицією за збереження Свидовця.

"Екологічна оцінка впливу курорту на довкілля, згідно з попередніми дослідженнями Національної академії наук України та громадських організацій, показала, що будівництво загрожує популяціям 92 видів тварин і рослин, що занесені до Червоної книги України (2009 рік). Ця територія – своєрідний парк льодовикового періоду. Це унікальна територія не лише з точки зору біорізноманіття, а й гідроморфології, геоморфології території Карпат”, – пояснив Богдан Проць, кандидат біологічних наук, координатор природоохоронної діяльності Всесвітнього фонду природи WWF в Україні.

Місцеву громаду про будівництво комплексу не повідомили належним чином. Детальної інформації щодо плану забудови території у вільному доступні також немає.

"Ми розпочали судову справу проти ініціаторів забудови і вимагаємо чесного й відкритого обговорення", – розповіла Іріс Дель Соль, представниця ініціативної групи Free Svedovets.

"У нас немає орної землі. Наші жителі живуть лише за рахунок полонин – вони збирають чорницю, брусницю, лікарські трави тощо. Ця забудова принесе нам колосальні збитки – на мільйони гривень", – наголосив Валерій Павлюк, підприємець, депутат с. Лопухів.

Курорт планують побудувати на 28 тисяч туристичних місць та 5 тисяч робочих місць. І окрім того, що його будівництво створює низку екологічних ризиків – лавини, селеві потоки тощо, – цей курорт, за словами Оксани Станкевич-Волосянчук (кандидат біологічний наук, експерт-еколог ГО "Екосфера") також стане величезним конкурентом місцевим громадам щодо використання природних ресурсів та розвитку зеленого туризму. Альтернативою такому масштабному будівництву може стати розвиток сталих видів туризму у регіоні.

"Виникає загроза міжнародного скандалу, оскільки річка Тиса проходить через 5 країн. З цим питанням потрібно розібратися, оскільки вже йде вирубка лісу", – зазначив Андрій Немировський, народний депутат України, голова Підкомітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у сфері екології.

"Моя пропозиція – зібрати на основі Підкомітету громадські організації, голову Рахівської РДА, голову облдержадміністрації Закарпаття, голову Тячівської РДА, міністра екології і зробити процес публічним, щоб люди бачили, що відбувається на їхній території, ким є забудовник насправді", – додав депутат.

Раніше КУРС писав, що у Рахівському районі Закарпатської області збудують курорт "Свидовець". Такої домовленості досягнув голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль із власниками курорту "Буковель".

У травні 2017 року на Рахівщині затвердили детальний план території для розташування туристично-рекреаційного комплексу "Свидовець"Туристично-рекреаційний комплекс "Свидовець", будівництво якого планується реалізувати за 7 років, охопить територію, майже втричі більшу від нинішнього гірськолижного курорту "Буковель", де буде задіяно с. Чорна Тиса, смт Ясіня, с. Бистриця Надвірнянського району та власне сам курорт "Буковель". Основна частина лижних трас туристично-рекреаційного комплексу "Свидовець" проляже в Рахівському районі (с. Чорна Тиса і Ясіня) та Івано-Франківській області. Це 53 км витягів, 254 км лижних трас, понад 80 км нових автомобільних сполучень, близько 5 тис. робочих місць. Крім будівництва розгалуженої мережі туристично-рекреаційної інфраструктури, планується будівництво 16 водозаборів, очисних споруд потужністю 12 тис. кбм. на добу. Розглядається питання прокладання окремої лінії електропередач.

Інформаційна довідка:

Свидовець – гірський масив, розташований в Тячівському та Рахівському районах на Закарпатті. Тут збереглися праліси – найдавніші ліси Європи, 7 озер льодовикового періоду, понад 100 червонокнижних видів рослин і тварин. На вершинах Свидовця бере свій початок річка Тиса, що протікає 5 державами, входить до складу Смарагдової мережі і є іхтіологічним заказником.

Ініціативна група Free Svydovets – виникла у жовтні 2017 року з метою збереження довкілля на гірському масиві "Свидовець" та усього регіону Карпат від будь-якої діяльності, яка може зашкодити унікальним екосистемам. До ініціативної групи входять місцева громада і підприємці, а також впливові українські і міжнародні екологічні організації: WWF в Україні, Forum Civique Européen, Coopérative Européenne Longo maï, European Wilderness Society, ГО "Екосфера", "Екологія-Право-Людина", Рада ботанічних садів і дендропарків України, МБО ІЦ "Зелене досьє", "Deyl center for alpine studies", ГО "Закарпатська громада", ГЕО "Еко-Галич", Західне орнітологічне товариство, ГО "Екоклуб "Карпатський едельвейс", ГО "Дунайсько-Карпатська програма", "Клуб піших туристів".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: