fbpx

Забуті Богом і людьми: підопічні будинку для людей похилого віку в Більшівцях живуть у жахливих умовах. ФОТО

Суспільство 16:43, 19.12, 2017

Із тарганами на стінах, шторах, ковдрах, ліжках, тумбочках, із стійким запахом сечі та захаращеними санітарними та підсобними приміщеннями, без дотримання санітарно-гігієнічних норм у відділенні стаціонарного догляду в селищі Більшівці проживають 42 особи похилого віку.

Заклад у Більшівцях відвідали члени моніторингової групи у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області та громадських моніторів національного превентивного механізму. Група дійшла висновку, що в закладі серйозно порушуються права мешканців.

Підопічні п’ють воду з крана в коридорі чи в санітарних кімнатах, однак висновку санітарно-епідеміологічної служби про якість води групі не надали. Біля ліжок лежачих підопічних відсутня питна вода, інформує сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Хоча стаціонарне відділення розташоване в одному приміщенні з поліклінікою, щорічний медичний огляд підопічних вузькопрофільними спеціалістами не проводиться. Особи, які прикуті до ліжка, роками не проходять флюорографію, не виходять на вулицю та не мають доступу до свіжого повітря.  

Один із підопічних сказав: "Люди, які живуть тут, – забуті Богом і людьми". Мешканці відділення скаржились на одноманітну їжу, відсутність у раціоні м’яса, риби та стверджували, що у відділенні їм не давали свіжих огірків, помідорів та фруктів навіть влітку та восени, коли вони були дешеві.

Виявлено також інші порушення та недоліки, такі як порушення прав осіб з інвалідністю та обмеженими фізичними можливостями, порушення права мешканців на приватність та права на належні умови проживання.

За результатами моніторингового візиту звіт із рекомендаціями щодо усунення порушень і недоліків направлять до Міністерства соціальної політики України та місцевої райдержадміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: