fbpx

Заходиш у відремонтовану амбулаторію і вже стаєш здоровішим, – у Франківську голови ОТГ поділилися досвідом

Суспільство 18:10, 03.03, 2017

У кілька разів зріс бюджет у тих містечках і селах Прикарпаття, які об'єдналися в ОТГ і проґаздували перший рік.

В Івано-Франківську на форум "Рік децентралізації на Прикарпатті", що його організував "Центр розвитку місцевого самоврядування", зібралася обласна і районна влада, депутати, міські та сільські голови. Захід уклали як звіт за рік роботи з акцентом виключно на досягненнях та інших приємних моментах. Про проблеми, з якими стикаються в роботі та в господарюванні, голови трьох перших об'єднаних територіальних громад не розводилися. 

Печеніжинська ОТГ, яка об'єднала 9 сіл, 17,6 тис. мешканців, при запланованому бюджеті в 40 мільйонів отримала в 2016 році 61,6 млн грн. Власних надходжень – 8,6 мільйонів, що на 3,2 млн більше від запланованого. 

23% коштів пішло на розвиток громад, повідомив голова ОТГ Ігор Довірак. Ще 49% бюджету видали на освіту, оскільки депутати місцевої ради визнали цей напрям пріоритетним. 

Печеніжинська ОТГ реалізувала 15 проектів за принципом спільного фінансування з обласним та іншими бюджетами. "Я особисто не прихильник розпорошувати кошти, але мусимо дослухатися до думки депутатів і старост сіл", – сказав Довірак.

В ОТГ відкрили ЦНАП. Участь у проектах плюс власний бюджет  і в ОТГ купили шкільний автобус. "Люди в селах бачать  автобус возить діточок. Люди задоволені",  каже голова. Крім того, в кількох школах поміняли вікна, поремонтували покрівлі, впорядкували подвір'я, класи. 

Близько мільйона гривень спрямували на благоустрій. Централізовано робили освітлення. Решту  від 40 до 200 тисяч, звалежно від кількості жителів і відповідно до заявок старост  передали на села. Так розпорядилися інфраструктурною субвенцією. Додатково кожен населений пункт отримав на розвиток по 800 тис. грн, а два найбільших  по мільйону. 

"Пожежна команда  це наша гордість, людям дуже подобається, і вони охоче фінансують",  демонстрував слайди Ігор Довірак. ОТГ викупила будинок, відремонтувала і влаштувала в ньому пожежне депо. 

В чотирьох селах Печеніжинської ОТГ розпочали будівництво критих спортивних залів  повноцінних спортивних споруд для жителів сіл. 850 тис. грн коштувала проектна документація. "Через систему "Прозоро" ми здешевили вартість проектів майже на мільйон",  хвалився голова об'єднаної громади. 

Продовженням став проект, заявлений на конкурс транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Заявку від печеніжинців вартістю 40 млн грн взяли на розгляд. Що саме задумали, війт зберігає в таємниці, "щоби не наврочити". 

А от у Верхнянській ОТГ пріоритетом визначили розвиток медицини і турботу про найменші села. Громада з 12 населених пунктів отримала втричі більше власних доходів, ніж планувала,  38,5 млн грн. Бюджет був перевиконаний на майже 11 млн, дохідна частина склала 6,2 млн грн. В ОТГ також створили ЦНАП.

"Ми ще при об'єднанні сказали, що будемо в першу чергу розвивати малі села, а таких маємо шість. Зробили в них світло і вулиці, це те, чого там узагалі ніколи не бачили",  розповів Микола Філіпович. 

У 4 селах збудували мережі вуличного освітлення, ще в 4 завершують. В 12 селах зробили капремонт 12 доріг. "В малі села дали найбільше фінансування на дороги  більш як 4 мільйони",  пояснив голова ОТГ. 

"На Калущині в останні роки фінансування медичних закладів поширювалося виключно на місто. А минулого року гроші вперше дійшли в села", – Микола Філіпович показав капремонт ФАПу у Негівцях та амбулаторії у Довгому Войнилові. "Найкраща в районі стала,  пишається він.  Отак заходиш у відремонтовану амбулаторію і вже стаєш здоровішим". Ще для медзакладів ОТГ придбали найпростішу апартуру і по медичній сумці на виїзди до хворих. В планах  медичний автомобіль. 

Серед інших досягнень голова ОТГ відзначив участь в українсько-американському проекті DOBRE та перемогу "юних талантів" на пісенному конкурсі в Словенії. "Раніше ми не змогли би відправити наших дітей на закордонний конкурс", – зазначив Філіпович. 

Нарікання голови ОТГ стосувалися доріг. Дорогу Довгий Войнилів – Негівці, за його словами, ремонтували ще в радянські часи. Зараз по ній складно дістатися навіть у Верхню, де знаходиться ЦНАП і вся адміністрація ОТГ. 

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка палко запрошував усіх решта прикарпатських війтів і мерів не зволікати і мерщій об'єднуватися. Поки на державному рівні цей процес підтриманий коштами. П'ять сіл громади мали торік бюджет 6,1 млн грн, вдвічі більший від запланованого.

Трактор, підрозділ пожежної охорони в орендованому приміщенні, зате власний автомобіль "швидкої допомоги" на ОТГ – такі досягнення громади. Плюс Стратегія до 2025 року, що дозволить, сподівається Ярослав Здерка, залучити закордонні інвестиції через активну співпрацю з міжнародними проектами. 

Учасникам форуму представили ще 8 голів ОТГ, які створилися на Франківщині наприкінці минулого року. В новій, дев'ятій, об'єднаній громаді вибори пройдуть у квітні. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: