fbpx

Законопроектом Кабміну українцям гарантували пакет медичних послуг і ліків

Здоров'я 11:57, 22.03, 2017

Минулого тижня Кабінет міністрів України схвалив законопроект про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг, який запускає страхову модель фінансування та відкриває можливості прямих виплат закладам охорони здоров’я всіх рівнів.

Лікар-хірург, депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк у програмі "Політична студія" на ОТБ "Галичина" прокоментував особливості нововведення, інформує прес-служба партії "ВОЛЯ".

Як зазначив депутат, згідно з цим законом передбачається абсолютно нова модель фінансування закладів охорони здоров’я. На сьогодні кошти з Державного бюджету спрямовуються на підтримку існування наявної мережі закладів охорони здоров’я незалежно від кількості та якості фактично наданих ними пацієнтам послуг.

Таке фінансування, за словами Атаманюка, є нераціональним, адже в багатьох закладах просто даремно оплачується площа.

"Ми маємо чітко і об’єктивно розуміти, що жодна людина не хоче лікуватись в поганих лікарів. Всі прагнуть отримувати професійну допомогу. Оскільки медицина сьогодні надзвичайно інформатизована і технологічно залежна, необхідно мати весь спектр обладнання, щоб можна було встановити діагноз та провести лікування", – відзначив депутат.

Згідно з цим законопроектом, держава буде спрямовувати кошти на фінансування медичних послуг та лікарських засобів конкретним особам у разі їх хвороби. Це стосується не лише державних установ та комунальних закладів, але й приватних також.

"В рамках цього законопроекту держава гарантуватиме повне покриття вартості послуг первинної допомоги (сімейні лікарі, педіатри, терапевти і т. д.), надання невідкладної екстреної допомоги та паліативної допомоги",  повідомив Атаманюк.

Держава почне такі прямі виплати лікарням і приватним лікарям за конкретні медичні випадки за рахунок так званих "страхових внесків" громадян. За словами Атаманюка, поки що в Україні немає медичного страхування, тому страховими внесками поки що буде вважатися частка сплачених податків, які спрямують на медицину. Адже кожен українець, навіть непрацюючий, зі своїх покупок платить 20% ПДВ. За підрахунками міністерства охорони здоров’я, через податки в 2016 році кожен українець оплатив 1764 грн на медицину.

"Звичайно, не будуть покриватися такі послуги, як естетична медицина, ліки, які не мають доказової бази, тощо. Це важливий законопроект, будемо сподіватись, що Верховна Рада його прийме",  наголосив депутат.

Олег Атаманюк додав, що стосується фінансування медицини в області, то порівняно з попередніми роками воно зменшилось. Певною мірою це пов’язано з підняттям мінімальної заробітної плати.

"Особливо прикро, що зменшується фінансування тих програм, які реально рятують життя людей, зокрема це лікування дитячої і дорослої онкогематолоії. У календарному плані заходів на 2017 рік на дитячу онкогематологію виділили всього-на-всього півмільйона гривень. Сьогоднішня хіміотерапія є надзвичайно потужною, вона дозволяє вилікувати більшість нозологій, але вона є дороговартісною. Півмільйона для лікування з супровідною терапією маленьких пацієнтів з лімфолейкозом не вистачить навіть на двох дітей. Щодня ми бачимо в соцмережах, в ЗМІ, що батьки просять кошти, щоби вилікувати дітей. Виділяти з обласного бюджету таку мізерну суму неприпустимо",  переконаний Атаманюк. 

Те ж стосується і лікування дорослої онкогематології: минулого року виділяли 3,5 млн грн, цього року лише 2 млн грн.

"Враховуючи низькі доходи прикарпатців, пацієнти не зможуть самотужки оплатити повноцінне лікування. На життєво важливі програми область повинна спрямовувати більшість коштів, адже вони дають шанс рятувати життя",  додав депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: